Fotoğraf: Canva
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç - Koçyiğit, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerini hatırlatarak çocuk işçiliğinin araştırılması hakkında Meclis'e araştırma önergesi verdi. HDP Milletvekili, artan çocuk işçiliğinin sebeplerini ve çalışırken hayatını kaybeden çocukların maruz kaldığı hak ihlalleri hakkında verdiği araştırma önergesinde şu bilgileri paylaştı:
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 12 Haziran tarihini "Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü" olarak kabul ediyor. Örgütün 2020 yılına ait son verilerinde 63 milyon kız çocuğunun ve 97 milyon oğlan çocuğunun çocuk işgücünde yer aldığı belirtiliyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerine göre ise 2021 yılında Türkiye'de en az 62 çocuk, çalışırken hayatını kaybetti, 2013 yılından bu yana ise ölen çocuk işçi sayısı toplamda en az 556 olarak açıklandı. İSİG, Türkiye'de son dokuz yıl içerisinde ölen çocukların 316'sının tarım ve orman; 57'sinin inşaat 37'si metal; 27'sinin ise konaklama ve eğlence işkolunda hayatını kaybettiğini duyurdu.
HDP Milletvekili, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), çocuk işçiliğine dair son resmi verileri Mart 2020'de yayınladığını ve 2019 yılının Ekim-Kasım-Aralık döneminde 5-17 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan anket sonucunda ; Türkiye'de 5-17 yaş grubunda ekonomik faaliyette çalışan çocuk sayısının 720 bin olduğunu, çalışan çocukların yüzde 79,7'sinin 15-17 yaş grubunda olduğunu, çocuk işçilerin yüzde 15,9'u 12-14 yaş, yüzde 4,4'ü 5-11 yaş aralığında olduğunu söyledi.
Hedef: 2025'e kadar çocuk işçiliğine son vermek
Kılıç - Koçyiğit, TÜİK verilerinde açıklanan rakamlardan çok daha fazlasının gerçekte olduğu belirterek Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları içerisinde 8.7 başlıklı hedefini hatırlattı:
"Zorla çalıştırma, çağdaş kölelik ve insan kaçakçılığına son vermek, çocukların asker olarak kullanılması dahil olmak üzere, çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin yasaklanması ve ortadan kaldırılmasını sağlamak ve 2025 yılına kadar, her türlü çocuk işçiliğine son vermek için etkili acil önlemler almak."
HDP Milletvekili Meclis'e verdiği araştırma önergesini şöyle sonlandırdı:
"Buradan hareketle, Türkiye'de çocuk politikalarına dair çocuk işçiliğinin derhal gündeme alınması ve çocukların çalışmak zorunda bırakıldığı tüm koşulların iyileştirilmesi adına meclis çatısı altında araştırma komisyonu kurulması elzemdir. Bu bağlamda, çocukların çocuk olmaktan kaynaklı haklarının olduğu gerçeğinden hareketle ayrımsız, eşit ve parasız eğitimin tüm çocuklara sağlanmasını, çocuk işçiliğinin artmasındaki nedenlerin ve yoksulluğun arttığı böylesi bir dönemde çocukların işçi olarak çalıştırılmasından kaynaklı ortaya çıkan hak ihlallerinin araştırılmasını talep etmekteyim."
(AÖ)