Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, medya kuruluşlarının Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) dayanarak kapatılmasının yarattığı tahribatın araştırılması için önerge verdi.
Bedia Özgökçe Ertan, Meclis Başkanlığına sunduğu önergede, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal Kapsamında yayınlanan 668 sayılı KHK ile onlarca basın kurumunun kapatıldığını belirtti.
“Gazetecilerin tutuklanması, basın-yayın faaliyeti yürüten kurumun kapatılması, gazetecilerin, aydınların yargılanmaları, basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye’nin son sıralarda olması, muhalif medyanın tarihin en karanlık sansürüne maruz kalması ne OHAL’e zemin hazırlayan ortam ile ne hukuk devleti ilkesiyle ne demokrasiyle örtüşür.”
Özgökçe Ertan, Anayasa’nın 98. ve Meclis İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını talep etti.
TIKLAYIN - 15 TEMMUZ'DAN BU YANA 2 BİN 500 GAZETECİ İŞSİZ KALDI
Araştırma önergesinde, özetle şu noktalara değinildi:
“OHAL kapsamında 27 Temmuz’da çıkarılan 668 sayılı KHK ile önce 45 gazete, 16 televizyon, 15 dergi, 3 haber ajansı, 23 radyo ve 29 yayınevi kapatıldı.
“Yine bu yetki kapsamında 28 Eylül’de de çocuk ve türkü kanallarının da aralarında olduğu muhalif 12 TV ve 11 radyo kanalı kapatıldı.
TIKLAYIN - OHAL'DE 2. KARARNAME 131 YAYIN ORGANI KAPATILDI
“4 Ekim akşamı ise, haklarında kapatma kararı alınan kanallardan bazılarına baskın düzenleyen polisler, tıpkı 15 Temmuz gecesi darbeci askerlerin yaptığı gibi söz konusu kanalların yayını canlı yayında keserek stüdyolarını mühürledi.
TIKLAYIN - İMC TV YAYINI KESİLDİ
TIKLAYIN - HAYATIN SESİ TV MÜHÜRLENDİ
TIKLAYIN - ÖZGÜR RADYO YAYINI KESİLDİ, ÇALIŞANLAR DARPLA GÖZALTINA ALINDI
“15 Temmuz 2016’dan sonra artan tutuklama operasyonlarıyla mahpus gazeteci sayısı 93’e ulaştı. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye’de gazetecilere yönelik baskının hiç olmadığı kadar büyük bir boyuta ulaştığını açıkladı. RSF’nin sıralamasına göre, Türkiye, basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 151. sırada.
“Baskılara karşı Özgür Gündem Gazetesi’yle dayanışmak amacıyla başlatılan Nöbetçi Yayın Yönetmenliği kampanyasına destek verenlere soruşturma ve davalar açıldı, kampanyaya katılan Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin, Erol Önderoğlu bir süre tutuklu kaldı.
TIKLAYIN – NÖBETÇİ YAYIN YÖNETMENLERİ
“Gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan, tutuklandı. Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya, Yayın Danışman Kurulu üyesi, dilbilimci, yazar Necmiye Alpay tutuklu.
TIKLAYIN - "YAŞASIN ASLI ERDOĞAN İÇİN HIRKA MÜCADELEMİZ"
“Temel hukuk prensiplerinden ‘suçların ve cezaların şahsiliği ilkesi’ de bu dönemde işletilmedi, gazeteci Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar’ın ve gazeteciler Celal Başlangıç ile Ayşe Yıldırım’ın pasaportları haklarında “yurtdışına çıkış yasağı” olmamasına rağmen iptal edildi.
TIKLAYIN - GAZETECİLER CELAL BAŞLANGIÇ VE AYŞE YILDIRIM'IN PASAPORTLARI İPTAL EDİLDİ
“Ayrıca, 5 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete’de ‘Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” ve/veya “Terörle Mücadele Kanunu” kapsamında dava açılan gazetecilerin çalıştığı basın kurumlarının ilan hakkının durdurulması kararlaştırıldı.”
TIKLAYIN - “DEVLETİ VE MİLLETİ TEHDİT EDEN” YAYINLARIN RESMİ İLAN HAKLARI KESİLECEK
(AS)