*2002’de Rize’nin Güneysu ve Çayeli ilçelerinde yaşanan sel felaketinde 34 kişi yaşamını kaybetti.
*2005’te Rize ve Trabzon’daki sel felaketlerinde toplam 32 kişi yaşamını kaybetti.
*2009’da Artvin Borçka’da 5 kişi, 2010’da Rize Gündoğdu’da 12 kişi, 2012’de Samsun’da yaşanan taşkında 13 kişi, Ağustos 2015’te Artvin’in Hopa ilçesinde, 9 kişi, 2019 Haziran’ında Trabzon Araklı’da yaşanan sel felaketinde ise 9 kişi hayatını kaybetti.
Bilgiler, HDP’nin Meclis’e sunduğu önergeden.
HDP Grup Başkan Vekilleri Meral Danış- Beştaş ve Saruhan Oluç, Karadeniz’de her yıl yaşanan sağanak yağışlar sonucunda meydana gelen sel ve heyelan felaketlerini Meclis gündemine taşıdı. Sel felaketleri için Meclis araştırılması istedi.
“Karadeniz’de ekolojik yıkım var”
Danış-Beştaş ve Oluç, önergede şunları vurguladı:
“ Yaşanmaya devam eden bütün bu felaketlere, can kayıplarına, doğa talanına ve mağduriyetler dizisine rağmen iktidar, bu rantçı ve ekolojik dengeyi gözetmeyen politikalarında ısrarcı olmaktan vazgeçmemektedir.
“AKP, 18 yıllık iktidarı boyunca en büyük mesailerinden birini de özellikle çevre koruma kanunlarının, Çevresel Etki Değerlendirme sürecinin şirketler lehine kolaylaştırılması, kamu denetiminin kaldırılması yönünde harcadı. İktidarın Karadeniz’i enerji ve turizm cenneti vadeden kalkınma planı çerçevesinde hayata geçirdiği Sahil yolu projesi olmak üzere tüm yıkım projelerinde ÇED yönetmenliği başta olmak üzere çevre hukuku rafa kaldırıldı. En fazla ihale alan şirketlerin başında ise Cengiz Holding, Limak, Kalyon gibi şirketler geldi.
“12 Temmuz 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 ili kapsayan, 15 maddelik 'İklim Değişikliği Eylem Planı'nı açıkladı.
"Bölgede dere yatağında bulunan, iklim değişikliği nedeniyle risk altında olan, acil ve öncelikli taşınması gereken 1950 bina tespit edildiğini belirten Kurum; "Riskli bölgelerde yaşayan 2000 aileyi, kentsel dönüşüm kapsamında yapacağımız konutlara taşıyacağız" dedi. Kurum, Karadeniz´deki iklim değişikliğine bağlı afetleri azaltmak için hazırlanan eylem planının, Türkiye'nin tamamı için de uygulanacağını söyledi. Ancak bu “eylem planı” bölgeye yönelik “kalkınma” anlayışında herhangi bir değişiklik getirmedi.
‘Sorumlular açığa çıkarılsın’
“Karadeniz’de son 18 yıldır yaşanan sel ve heyelan felaketleri, denizle kara arasına beton set çekilerek yapılan yolların, dere yataklarının istinat duvarları çekilerek işgal edilmesinin, duble yolların, vadileri taş ocaklarına çevirmenin, irili ufaklı tüm derelerin üzerlerine kurulan HES’lerin, ve tüm bunlar için yapılan orman kıyımlarının sonucudur. Ancak yaşanan kayıplara rağmen iktidarın rant ve talan politikaları devam etmektedir.
“Bu bağlamda, daha fazla can kaybı ve doğa talanının önüne geçmek için, Karadeniz bölgesinde yaşanan sel felaketlerinin tüm boyutlarıyla araştırılması, sorumluların ortaya çıkarılması, projelerin durdurulması ve gereken önlemlerin acilen alınması adına Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzüğün 104’üncü ve 105 ‘inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.”
Ne olmuştu? Giresun, Samsun, Rize ve Trabzon sağanak yağış sele neden oldu. Sağanak nedeniyle Ordu sınırındaki Abdal Deresi ve Dereli ilçesindeki dere taştı; Giresun-Dereli-Sivas yolu ulaşıma kapandı. Çok sayıda ev ve işyerini sel suları bastı, araçlar yollarda sürüklendi, istinat duvarları çöktü. 14 kişi sel sularına kapıldı. Selin ardından bölgeye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 1'i asker 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldığını, 11 kişi için de arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Arama çalışmaları sonucunda 7 kişinin öldüğü açıklandı. Bölgede arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor. |
(EMK)
* Fotoğraf: Atakan Çıtlak/Anadolu Ajansı