Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk verdiği önergeyle mahalle ve çarşı bekçiliği sisteminin kurulmasının asıl nedeni ve olası risklerini sordu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verilen önergede, 690 Sayılı KHK’de yurt genelinde 7 bin bekçi alınacağı hükmü olduğu hatırlatıldı.
İlk etapta İstanbul’da 700 bekçi alındığı belirtildi.
“Önce sözlü, ardından yazılı sınavla adaylar belirlendi. 9 Nisan’da mülakatlar, 15 Mart’ta ise yazılı sınavlarla seçim yapıldı. Silah ihaleleri açıldı, kimlik kartları bile hazırlanıp tamamlandı.”
Bekçilerin asıl işlevleri
Önergede İstanbul Valisi Vasip Şahin’in bekçilerin işlevlerine dair, “Polisin yükünü hafifletmekten daha farklı görevleri var” sözlerine de yer verildi.
Şahin “Mahalleyi, mahalleliyi, mahalle yaşantısını ve mahalle algısını biliyor olmaları önemli. Ona göre ihtiyacı tespit edip, diğer mercilere bilgi ileten bir yapı olacaklar” demişti.
TIKLAYIN - MAHALLE BEKÇİLERİ GERİ DÖNÜYOR
Sorular
Önergede şu sorular yer aldı.
*Mahalle ve Çarşı Bekçiliği sisteminin kurulmasının asıl nedeni nedir? Güvenlikten farklı bir amacı olan sistemde’ bekçinin asıl ilgi alanı ne olacaktır ?
*“Mahalleyi, mahalleliyi, mahalle yaşantısını ve mahalle algısını biliyor olmaları önemli. Ona göre ihtiyacı tespit edip, diğer mercilere bilgi ileten bir yapı olacaklar.” İfadelerinde geçen mahalle algısı neye denk düşmektedir, kastedilen diğer merciler neresidir, hangi bilgiler kime ve nasıl iletilecektir?
*Söz konusu bekçiler toplum zabiti, toplum polisi görevini mi üstleneceklerdir? Ülkede inşa edilen yeni tek adam rejimine uymayan mahalledeki ahaliye ayar veren, muhbir konseptli bir yapıya dönüşmemesinin garantisi nedir?
*Projenin taşıdığı başkaca bir amacı var mıdır? Özellikle AKP hükümetinin kendi silahlı akgücünü oluşturduğuna dair iddialar için kamuoyuna bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz? (YY)