Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri Aycan İrmez ve Leyla Birlik, Şırnak’ta evleri yıkılanlara referandum sonucuna göre ev verileceği iddialarını Meclis’e taşıdı.
İrmez sorularını Başbakan Binali Yıldırım’a, Birlik ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya iletti.
Şırnak kent merkezinde 14 Mart 2016’da başlayıp resmi olarak 3 Haziran 2016’da sona eren sokağa çıkma yasağı esnasında süren operasyonlarda birçok ev yıkılmış ya da kullanılmaz hale gelmişti.
Basına yansıyan haberlere göre Şırnak Valisi Ali İhsan Su’nu geçtiğimiz günlerde mahalle muhtarlarıyla “kentsel dönüşüme” ilişkin yaptığı toplantıda referandumda evet oyu vermeyen mahallelerde ev yapılmayacağını söylediği iddia edilmişti.
Leyla Birlik verdiği soru önergesinde fiili olarak 4 Kasım 2016’ya kadar sürdüğünü belirttiği sokağa çıkma yasağı sırasında Şırnak’ın yüzde 70’inin tank ve toplarla ardından da kepçelerle yıkıldığını belirtti.
"Henüz konut yapılmadı"
Önergeden satır başları şöyle:
* Şırnak Valiliği yurttaşlara “Şırnak ili, merkez ilçesi riskli alana ait kentsel dönüşüm projesi”ne ait muvafakatname imzalatıyor. Şırnak kent merkezinin 5 mahallesini kapsayan kentsel dönüşüm kapsamında, “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların dönüşümü” hakkındaki kanun hükümleri gereğince bu muvafakatnamenin düzenlendiği belirtilmiştir.
* Bu belge ile evsiz kalan yurttaşların, 5233 sayılı “Terör mağduru” sıfatıyla ve uzlaşma tutanağında belirtilen konut alanı üzerinden yüzde 100, müştemilattan yüzde 50 olmak kaydı ile konut alabileceği belirtilmektedir.
"Riskli alan, vatandaş da konut yapamıyor"
* Şırnak kent merkezinde 6 bin 40 konutun yıkıldığı belirtilirken, bölgenin “riskli alan” ilan edilmesinden kaynaklı yurttaşların kendi arazilerine konut yapmaları da engellenmiştir. Şu ana kadar yetkililer tarafından da tek bir konut yapılmış değildir.
* Yasak kalktığı dönemde Şırnak Valiliği tarafından dağıtılan broşürlerde “Modern ve yaşanabilir bir Şırnak inşa ediyoruz” denilmişti. Valilik tarafından yapılan açıklamalarda ilk olarak Gazi Caddesi üzerinde 960 konutun yapılacağı, 5 bin konutun da farklı mahallelerde ocak ayından itibaren yapılacağı belirtilmişti.
* Öte yandan Şırnak Valisi Ali İhsan Su’nun geçtiğimiz günlerde mahalle muhtarlarıyla kentsel dönüşüme ilişkin toplantı yaptığı belirtilmiştir. Vali Su’nun toplantıda referandumda “evet” oyu vermeyen mahallelerde ev yapılmayacağını söylediği iddia edildi.
"Halk tehdit mi ediliyor"
Birlik şu soruları yöneltti:
1- Şırnak’ta referandum sonuçlarının “evet” çıkmasını sağlamak için, yüzde 70’i yıkılan kent merkezinde yapılması planlanan konutlarla halk tehdit edildiği iddiası doğru mudur?
2- TOKİ Başkanı Ergün Turan, 2017 yılında Şırnak’ta 3 bin 600 TOKİ’nin yapılacağını belirtirken, Vali Ali İhsan Su’nun yapılacak konutları referandumla bağdaştırmasını nasıl açıklamaktasınız?
3- Şırnak’ta yıkılan alanlara yapılması planlanan TOKİ ihalesi Vali Ali İhsan Su’ya mı verilmiştir? Değilse neden bu konuya dair inisiyatif almaktadır?
4- Uygulanan sokağa çıkma yasakları ile yaşanan tüm hak ihlallerinin, yaralanmaların, can ve mal kayıplarının siyasi, askeri ve idari sorumluları kimlerdir?
5- Özel mülkiyet kapsamındaki gayrimenkullerin mülk sahiplerinden habersiz yıkım işlemlerinin ihaleye verilmesi hukuka aykırı değil midir? Şırnak halkının özel mülkiyetlerinin yıkımının ihalesini yapan ve ihaleyi alan firma suç teşkil etmekte değil midir?
6- Sokağa çıkma yasakları süresince Şırnak’ın ağır silahlarla, tanklarla yıkılmasındaki amaç, önceden planlanmış olan başkanlık referandumu için bir rant alanı oluşturmak mıdır?
7- Yasak kalktığı dönemde Şırnak Valiliği tarafından dağıtılan broşürlerde “Modern ve yaşanabilir bir Şırnak inşa ediyoruz” söyleminden kasıt yeni yerleşim alanları değil de yeni başkanlık modeli miydi?
8- Şırnak kent merkezinde 6 bin 40 konutun yıkıldığı bilinmesine rağmen, evsiz kalan binlerce yurttaşın kendi arazilerine konut yapmaları neden engellenmiştir? Uygulama alanında zeminden kaynaklanan sebeplerle veya herhangi bir afet riskinden dolayı veyahut mevzuata göre yapılaşma hakkının olmamasından dolayı yeni yapı yapılması mümkün değil ise, riskli alan ilan edilen bu alanlarda TOKİ yapımı planlanması risk teşkil etmekte değil midir? (NV)