HDP Van milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, şiddet mağduru kadın mültecilerin sorunlarını meclise taşıdı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Sema Ramazanoğlu’nun yanıtlaması üzere soru önergesi veren Özgökçe, mülteci kadınların yolculuklarının her aşamasında erkeklere göre daha özel bir durum yaşadığını ve yolculuk sırasında çokça maruz kaldıkları cinsel şiddet, istismar ve taciz mülteci ve sığınmacı kadınlar için Türkiye’de de risk oluşturmaya devam ettiğini ifade etti.
Bu risklerin önlenmesi için, mülteci kadınların devletin kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarından eşit şekilde faydalanması gerektiğini belirten Özgökçe, şu soruları yöneltti:
* 2015 yılından günümüze kadar Bakanlığınıza bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine (ŞÖNİM) başvuru yapan mülteci, sığınmacı ya da göçmen kadınların sayısı kaçtır?
* Bakanlığınıza bağlı kadın sığınaklarında kalan mülteci, sığınmacı ya da göçmen sayısı kaçtır?
* ŞÖNİM ve kadın sığınaklarında mülteci, sığınmacı ya da göçmen kadınlara yönelik etkin hizmet verilebilmesi için Türkiye’nin yoğun göç aldığı ülkelerin dillerini bilen personel bulunmakta mıdır? Bunların sayısı kaçtır ve dillere göre dağılımı nasıldır?
* Mülteci, sığınmacı ya da göçmen kadınlara yönelik şiddet vakalarına ilişkin şimdiye kadar kaç dava açılmıştır? Bakanlığınız bu davalara müdahil olmuş mudur?
* Türkiye’ye girişte kayıt yapılırken, şiddetle mücadele üzerine kadınlara özel bir bilgilendirme yapılmakta mıdır? Yapılmıyorsa, bu bilgilendirmenin gerçekleşebilmesi için Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’yle ortak bir çalışma yapmayı düşünür müsünüz?
* Mülteci, sığınmacı ya da göçmen kadınların şiddetle mücadele mekanizmalarına daha kolay erişebilmeleri için Bakanlığınız tarafından planlanan çalışmalar var mıdır? Varsa, bunlar nelerdir?
Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler (BM) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Kadın, Barış ve Güvenlik Danışmanı Dr. Sabine Freizer, ““Türkiye’de hükümet mültecilere Türkiye vatandaşlarına tanınan tüm hakları tanımaya çalışıyor. Ama bu yaklaşım mülteci kadınların tüm ihtiyaçlarını karşılamıyor. Mesela cinsel şiddete uğrayanların başvurabileceği sosyal destek hizmetlerinden yoksunlar. Şiddet görüp kadın sığınaklarına gittiklerinde ya yer olmuyor ya da kabul edilmiyorlar” demişti. (ÇT)
* Fotoğraf: Erçin Top / AA - Arşiv