Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, “hapishanelerdeki hak ihlallerinin tespiti ve açlık grevi yapanların taleplerinin insani yol ve yöntemlerle karşılanabilmesinin yollarının araştırılması” için Meclis araştırması açılmasını talep etti.
İrmez, açlık grevi yapan mahpusların sağlığının riskli sınıra girdiğini ifade etti.
Mahpusların talepleri
Açlık grevi yapan mahpusların talepleri şöyle:
* Cezaevlerindeki insani koşullarının iyileştirilmesi,
* Düşünceleri ve siyasal çalışmaları nedeni ile aralıksız olarak sürdürülen gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi, halka yönelik askeri ve siyasi baskının sona erdirilmesi,
* PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması.
Hangi hapishanede, kaç gün?
Hak örgütlerinin açıklamasına göre, açlık grevlerine ilişkin bilgiler şu şekilde:
* Şakran Hapishanesi’nde beş kadın mahpus açlık grevinin 41., yine Şakran T4 Nolu Cezaevi’nde 7 mahpus açlık grevlerinin 13., 8 mahpus 34., T2 ve T3’ten toplam 13 mahpus da açlık grevinin 48. gününde.
* Sincan Kadın Hapishanesi’nde 7 kadın mahkum, açlık grevlerinin 40. gününde.
* Tekirdağ Hapishanesi’nde 10 mahpus, açlık grevlerinin 27. gününde.
* Tarsus Kadın Hapishanesi’nde 5 kadın mahpus, açlık grevlerinin 21. gününde.
* Bolu F Tipi Cezaevi’nde 10 mahpus, açlık grevlerinin 7. gününde.
* Hatay T Tipi Cezaevi’nde 11 mahpus açlık grevlerinin 4. gününde.
Şakran’da açlık grevi 48. gününde
Aycan İrmez, araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“15 Şubat 2017’dede Şakran Cezaevi’nde başlayan açlık grevleri tüm ülkede giderek derinleşen toplumsal kutuplaşmanın önüne geçebilmek, çatışma ortamının bitirilmesi için müzakerelerin yeniden başlatılmasını sağlamak amacını taşıyor.
“Mahpuslar, olağanüstü hal (OHAL) ile ağırlaşan cezaevi koşullarının iyileştirilmesini, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri uygulamalarından vazgeçilmesini hedefliyor.
“Şakran Cezaevi’nde süresiz ve dönüşümsüz olarak 8 mahpusun başlattığı açlık grevi bugün itibariyle 48. gününe girdi. Aynı cezaevinde toplam 12 kadın mahpusun başlattığı açlık grevi ise 41. güne ulaştı.”
Adalet Bakanlığından açıklama yok
İrmez, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan bir açıklama yapılmadığına da dikkat çekti:
“50. gününe yaklaşan açlık grevi eylemi riskli sınıra çoktan ulaşmış durumda. Söz konusu olan insan hayatı ve sağlığı.
“Mahpusların sağlığı ve güvenliği ile ilgili kamuoyu tedirgin olduğu halde Adalet Bakanlığı tarafından henüz tatmin edici hiçbir açıklama yapılmamış olması kaygılarımızı arttırıyor.
“Açlık grevini başlatan mahpuslar talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerini devam ettirmeye kararlı olduklarını dile getiriyor.
“Adalet Bakanlığının, mahpusların temsilcileri ile diyaloğa geçmesi ve sorunların müzakere edilerek çözülebilmesi için acilen bir araştırma komisyonunun kurulması hayati derecede önem arz ediyor.” (AS)