Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, kadına yönelik erkek şiddeti ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un şiddete dair verilere ilişkin söylemlerini yine Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesiyle gündeme getirdi.
TIKLAYIN - bianet erkek şiddeti çeteleleri
“Bakanlık adım atmıyor”
Ersoy, Aile Bakanı'nın 6 Kasım’da Meclis’te Bakanlık bütçesi görüşmeleri esnasında kendisine yöneltilen “şiddete uğrayan kadın ve kadın cinayetlerinde yaşanan artış” sorusuna “Rakamlar ile uğraşmıyoruz” cevabını verdiğini hatırlattı.
Bu yanıtın, bakanlığın kadın sorununu sadece bir “rakam” olarak görmesinin sonucu olduğuna işaret eden Ersoy, “Ülkemizde şiddete uğrayan ve öldürülen her kadın rakamın ötesindedir. Haberlerde ‘Yine bugün bir kadın daha öldürüldü’ sözlerini duyduğumuzda bir kadın daha erkek şiddeti sonucu bu hayattan koparılmıştır. Bir çocuk annesiz kalmış ve uygulanmayan yasalar sonrasında bundan sonra gelecek kadın cinayetlerinin habercisi olacaktır” dedi.
"Dava istatistikleri tutulmalı"
Ersoy, Bakanlığın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden kadın ve çocukların müşteki olduğu davalara ilişkin kendilerine gelen başvurulara ilişkin veri tutmamasına da dikkat çekerek, “bakanlığın kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri davalarına müdahil olması ve sonrasında bunlara ilişkin istatistiki verileri sağlıklı bir biçimde kayıt altına alması gerektiğini” söyledi.
Ersoy, Aile Bakanı'na şu soruları yöneltti:
* Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2002 yılından itibaren kaç tane şiddet mağduru ve erkek şiddeti sonucu öldürülen kadın davalarına müdahil olarak katıldı?
* Bakanlığınız, 9 Temmuz 2018 tarihinde göreve getirilen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un göreve geldiği tarihten bugüne kadar Bakanlığınız kaç davaya müdahil olarak katıldı?
* Bakanlığınıza yapılan bireysel başvurularda, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin dava takip sürecine dair katılım bilgisine yönelik istatistiki verilerin tutulmadığı bilgisi basına yansıdı. Bakanlığınız tarafından bu istatistikler tutulmakta mıdır? Eğer bu istatistiklere ilişkin veri çalışması yapılmıyorsa bunun nedeni nedir?
* Kadına yönelik şiddetin durdurulması ve kadın cinayetlerinin son bulması amacı ile, doğru ve güvenilir kaynağın Bakanlığınızın verileri olması gerekirken neden bunun için herhangi bir çalışma yapılmadı?
* Bakanlığınızca bu veriler tutulmuyor ise kadına yönelik şiddet ve çocuğa yönelik istismarla mücadele eylem planınızı oluştururken hangi veriler ve istatistiklerden faydalanıyorsunuz? (EMK)