Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a mahpus gazetecileri sordu.
Soru önergesinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BBC’ye verdiği röportajda sarf ettiği cezaevlerinde iki Sarı Basın Kartı olan gazeteci olduğuna ilişkin iddiayı hatırlattı.
Erdoğan ne demişti?
Erdoğan şunları söylemişti:
“…Ve şu anda da sizin ifade ettiğiniz şekilde 170 tane gazeteci falan içeride yok, bunların hepsi yalan. Böyle bir şey söz konusu değil. Bunların defaatle açıklamalarını yaptık ve şu anda gerçek manada gazeteci sıfatıyla içeride iki kişi var. Bunun dışında böyle bir şey söz konusu değil. Bu yalanlarla da dünyayı kandırmayalım.”
"Gazetecilik faaliyetleri suç mu?"
Danış-Beştaş, Nisan 2016’da verdikleri soru önergesinde, Adalet Bakanlığı’nın üç gazetecinin hapiste olduğu cevabını verdiğini hatırlatarak şu soruları yöneltti:
* AKP Genel Başkanı ifade etmiş olduğu sayıyı Bakanlığınızdan mı almıştır?
* AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ceza infaz kurumlarında “2 (iki)” gazeteci olduğunu ifade etmiş olup bu iki gazeteci kimdir? Bakanlığınızca bize bildirilen üç gazeteci ile AKP Genel Başkanı tarafından ifade edilen iki gazeteci aynı kişiler mi? Aradan geçen zaman zarfında bir gazeteci tahliye mi edildi? Tahliye edilen gazeteci olduysa kimdir?
* Gazeteciler tarafından ifade edildiğine göre önce basın kartları iptal edilmekte ardından tutukluluk süreci başlıyor. Buna göre basın kartları hangi gerekçe ile ve hangi kurum tarafından iptal ediliyor?
* Gazetecilerin tutukluluk sürecinden evvel basın kartlarının iptal edilme gerekçesi tutuklu gazeteci sayısını az göstermek için mi? Gazetecilerin “basın kartlarını” iptal edip tutuklamakla o kişilerin gazetecilik misyonu ellerinden mi alınıyor?
* Halihazırda yargılamaları devam eden ve haklarında kesin hüküm tesis edilmemiş olan gazeteciler hakkında “terörist” ibaresi kullanmak yargıya talimat anlamına gelmiyor mu?
* Gazetecilik faaliyetleri suç mu?
Mayıs 2017’de 118 gazeteci mahpus
2017 Yılı İlk Çeyrek BİA Medya Gözlem Raporu’na göre Mayıs 2017’de 118 gazeteci hapisteydi.
Ocak-Şubat-Mart 2017’de, 22’si FETÖ soruşturması kapsamında, 3’ü kapatılan Kürt medyası, 1’i de uluslararası medyadan olmak üzere toplan 38 gazeteci gözaltına alındı. FETÖ davasında tahliye edilen 13 gazeteci, “darbe” soruşturması” gerekçe gösterilerek Silivri Hapishanesi’nden gözaltına alındı. (EA)