HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Bursa’da devlete bağlı bir koruma yurdunda kalan dört kız çocuğunun toplu intihar girişiminde bulunmasıyla ilgili soru önergesi verdi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Betül Sayan Kaya’nın yanıtlaması istemiyle verilen önergede, kız çocuklarının yurtta buldukları kesici bir aletle bileklerini kestikleri ve yurt personelinin olayı fark etmesi ile hastaneye sevk edildiklerine değinildi.
Olayın basına yansımasından hemen sonra Bursa Valiliği’nin haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve kız çocuklarının yurttan izinsiz çıkma teşebbüsünde bulunduğuna dair açıklama yaptığı belirtildi.
“Ancak denetime ve incelemeye kapalı olan bu koruma yurtlarında çocuklara yönelik cinsel istismar, taciz ve şiddetin yoğun olarak yaşandığı bilinen bir gerçektir.
“Türkiye’de 2016 yılı itibariyle 17 bin çocuk devlet korumasında yaşamaktadır. Hayat Sende Derneği, bu yurt ve yuvalarda cinsel istismar, personel şiddeti, akran zorbalığının sıkça yaşandığını ifade etmektedir.
“Yurtlarda kalan çocuklar hakları ve bu tür bir şiddetle karşılaştıklarında nereye başvurabilecekleri konusunda bilgisiz bırakılmaktadır.”
Yüzde 10 intihar oranı
Yurtlarda ailesiz büyüyen çocuklar için yurtların genelde elverişsiz ortamın varolduğuna dikkat çeken Kerestescioğlu önergede, yurtlarda kalan çocukların en az yarısının antidepresan ilaçlar kullandığı yönündeki tahmine de yer verdi.
Tek tip kıyafet ve saç kesimlerinin kamusal alanda bu çocukların ötekileştirilmesine neden olduğunu da vurguladı.
“Psikolojik olarak zor bir süreçten geçen ve devlet koruması altındayken de gerekli desteği almayan bu çocuklarda yurttan ayrıldıktan sonra intihar oranı yüzde 10’dur.
“Bu bilgilerle birlikte yurtların denetimden uzak olması, Bursa Valiliği’nin açıklamasının tam tersi bir durum olduğunu göstermektedir.”
Ne olmuştu?
10 Aralık'ta Bursa'da, yaşları 14- 17 arasında değişen kız çocuklarının koruma altında tutulduğu yurtta yaşanan olayda, dört kız çocuğu intihar girişiminde bulundu.
Çocuklar Muradiye Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
Daha sonra basında çıkan haberlerde, dört kız çocuğunun hastaneden kaçtığı yazıldı, çocukların yılbaşı tatilini dışarda geçirmek için yurt görevlilerinden izin istediği, ancak bu iznin verilmediği iddiaları yer aldı.
Sorular
Önergede şu sorular yer aldı...
*Bursa’daki koruma yurdunda gerçekleştiği iddia edilen toplu intihar girişimi ile ilgili bakanlığınızın yürüttüğü bir soruşturma var mıdır? Soruşturmanın bulguları nedir? Daha önce de bu yurda dair bir şikayet ya da benzer bir olay iddiası bulunmakta mıdır?
*Yurt yönetimini olayın soruşturması sonuçlanıncaya kadar görevden almayı düşünüyor musunuz?
*Türkiye’deki koruma yurtlarının koşulları ve çocukların esenliklerine dair bir denetim mekanizması var mıdır? Bu koruma yurtları çocuk hakları örgütlerine açık mıdır?
*Sivil toplum örgütlerinin ulaştığı sınırlı sayıdaki verilere göre, koruma yurtlarında kalan çocuklarda anti-depresan kullanımının yüksek olduğu ifade edilmektedir. Bu durum ve intihar oranları araştırılmış mıdır?
*Çocukların psikolojik, fiziksel ve toplumsal esenliklerinin sağlanması için evrensel çocuk hakları ilkelerine göre bir çalışma yürütmeyi düşünüyor musunuz?
*Bugüne kadar çocuklara yönelik kötü muamele, şiddet uygulanması gibi durumlara ilişkin bakanlığınıza hiç şikayet ulaşmış mıdır? Varsa şikayetler hakkında bir işlem yapılmış mıdır?
*Türkiye’de kaç tane koruma yurdu vardır? Kaç kız ve erkek çocuğu ve genç bu yurtlarda kalmaktadır? Kaç ailesi olmayan mülteci çocuk bu yurtlarda barınmaktadır?
*Çocukların yurtlardan ayrıldıktan sonra istihdam, barınma gibi ihtiyaçları konusunda bir çalışmanız mevcut mudur? (YY)