Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Meclis’te bugün düzenlediği haftalık basın toplantısında kayyım atamaları başta olmak üzere gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
Bütçe görüşmelerinin komisyonda 6 Kasım’da başladığını hatırlatan Kurtulan, “Bu yıl da yine halka, özgürlüklere, refaha bir bütçe ayrılmadı. Daha ziyade daha çok güvenlikçi politikalara, savaşa ve örtülü ödeneklere bütçe ayrıldığını gördük” dedi.
Kurtulan, ekonomik duruma dair de şunları söyledi:
“Geçim sıkıntısının her geçen gün artıyor olması hepimizin malumu. AKP'nin gelecekten beklentisi olmayan, yaşama umudunu yitirmiş bir topluluk yarattığını hepimiz biliyoruz.
“Bütçe görüşmelerinde halkın alım gücünü ciddiyetten uzak, kahkahalar eşliğinde yapılan bir yumurta kıyaslamasının yapıldığını hepimiz gördük. Bu hesabın yoksula daha çok yoksulluk, halka daha çok açlık, yandaşa ise daha çok zenginlik olarak döneceği açıktır. Bunun devleti yönetme anlayışı olduğunu görüyoruz.
“Kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alıyor”
“Bir yılda doğal gaza yüzde 50, elektriğe yüzde 56, benzine yüzde 32 zam geldi. Emlak vergisi, motorlu taşıtlar vergisi de yüzde 22.53 zamlanıyor.
“Yurt ücretlerine de zam yapıldı. Yurt ücretlerine yüzde 13,91 zam yapılırken 4 gün sonra öğrenim kredisine yani bursa yüzde 10 zam yapıyorlar. Görüyoruz ki öğrencilerden bile, toplumun en hassas ve katkı bekleyen kesiminden bile kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alıyor.”
“Gizli zam geliyor”
“Bu hafta Meclis'te dijital hizmet vergisinde değişiklik de içeren kanun teklifi görüşülecek. Bu teklifte işletmelere yeni vergiler getiriliyor gibi görünse de aslında yurttaşların yükü artıyor.
“Her alana dair düzenlemeleri koymuş hükümet. Otellerde konaklayan her müşteri için 18 TL'lik konaklama vergisi getiriliyor. İşletme sahiplerinin yoğun tepkilerine neden olduğunu görüyoruz. İşletme sahipleri de bunun doğru ve adaletli olmadığını, bunun pratikte kendilerini zorlayacağını bangır bangır söylüyorlar.
“Dijital hizmet vergisini tüketiciler ödemeyecek gibi görünse de hizmet sağlayıcılar vergi yükünü ister istemez fiyatlarına yansıtacak. Yani gizli zam geliyor.”
“Kayyımları gerekçelendirmeye çalışıyorlar”
“Partimiz uzunca bir süredir AKP'nin kayyımlar politikasıyla da mücadele ediyor. Seçimde istediği sonucu çıkaramayınca Kayyım darbesi mantığıyla belediyeleri yönetme yolunu deniyor. Hali hazırda 3 büyükşehir, bir il, 12 ilçe olmak üzere toplam 16 belediyemize kayyım atanmış durumda.
“Seçimin daha ilk günü valilerin ‘Üç büyükşehire kayyım atayın’ talimatı verdiği de ortaya çıktı. Bunlar önce kayyım atamayı planlıyor. Daha sonra hayali iddianame hazırlanıyor. Kayyımları gerekçelendirmeye, kamuoyunda bir algı oluşturmaya çalışıyorlar.”
“Bu para nereye aktarılıyor?”
“Daha önce de ifade etmiştik, Sayıştay raporlarına da yansımıştı; kayyımın bir talan, hırsızlık uygulaması olduğunu hepimiz biliyoruz. Belediye başkanlarımız, kayyımlardan devraldıktan sonra, yapılan yolsuzlukları paylaştıklarında aslında fındık, fıstık çerez ve kadayıf esas mesele değil…
“Orada, kayyım atadıkları belediyelerde, tüm şirketlere fatura yükleyerek kendilerine bir örtülü ödenek mi yaratılmaya çalışıyorlar diye sormak lazım? Bu paranın nereye aktarıldığını, talanın, bu kadar büyük meblağların hangi örtülü ödenek kaleminde bulunduğunu, nereye harcandığını kamuoyunun sorması lazım.”
TIKLAYIN - HDP'li Vekillerden Sayıştay Başkanına Kayyım Soruları
“Arkadaşlarımızın bütçe görüşmelerinde Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş’a sorduğu bir soru var. ‘Kayyım belediyelerine yaptığınız bir suç duyusu var mıdır’ sorusuna verilen yanıt şu: ‘2017 yılında yapılan 31 suç duyurusu dosyasının tamamı kayyım belediyelerine aittir.’ Bu artık tespitli, onanmış, ispatlanmış bir beyandır.” (AS)