Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, Kanal İstanbul Projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun olumlu verilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Çepni, kararın yasal ve meşru olmadığını belirtti.
Yazılı olarak yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Kanal İstanbul ve Yenişehir Rezerv Alanı Projesi, siyasi iktidarın varoluş nedeni haline gelmiştir. AKP- MHP iktidarı bu katliam projesini etap etap uygulamaya çalışmaktadır. Kuzey Ormanları ve sulak alanlar üzerinde inşa edilen, yüzlerce işçinin ölümüne ve yüzlercesinin iş göremez hale gelmesine, sayısız yabanıl için yaşam alanlarının yok olmasına neden olan 3. Havalimanı, 3. Köprü ve bağlantıları bu projenin parçalarından birkaçıdır. Yenişehir Rezerv Alanı için de pek çok yapılaşma, her geçen gün doğal alanların üstüne doğru daha da genişleyerek yapılmaktadır.
"Henüz askı süresi dolmadan karar verildi"
“Kanal İstanbul projesi kapsamında yapılacak köprü, otoban, yol bağlantıları altında ve kanal güzergahında kalacak konutların sahiplerine TOKİ konutlarından kredi ile ev önerileri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, idareye çağrılarak yer göstermeler, teklifler yapılırken, Küçükçekmece Lagününün çevresine lüks gökdelenler, siteler konuşlanmakta, bir taraftan da projenin farklı aşamaları uygulamaya sokulmaktadır.
“17 Ocak 2020’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kanal İstanbul Projesi için ÇED olumlu kararı verdi. Diğer taraftan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 6. Maddesinde Çevre Düzeni Plan değişikliği yapılıp 23 Aralık 2019’da onaylandığı belirtilerek 30 Aralık 2019’da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü WEB sitesinde askıya çıkarıldı.
“Bu değişikliğin bırakalım onaylanmasını henüz askı süresi dolmadan ÇED olumlu kararı verilmiştir. Küçükçekmece Lagünü, Durusu (Terkos) Gölü ve Havzalarını yapılaşmaya açan “Kanal İstanbul ve Yenişehir rezerv alanı” projesinin kanal kazı ve kıyı limanları yapım işi uygulamaya sokulmaya çalışılmaktadır.
"Tarım alanları yapılaşmaya açılacak"
“ÇED olumlu kararı verilen projeye göre imara açılan tarım alanları ve su havzaları; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisince kabul edilen ve Belediye Başkanı tarafından 15.06.2009 tarihinde onaylanan ve halen yürürlükte olan 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planına göre koruma altındadır. Bu plana karara göre ÇED olumlu kararı geçersizdir.
“Halkın karşı duruşuna, Kanalı istemediğini tüm yasal yollarla ifade etmesine rağmen, yasal ve meşru olmayan ÇED olumlu kararını veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2011 yılında 644 ve 648 sayılı kuruluş kararnamesi ile aldığı yetkiyi kullanarak, doğal alanları, tarım alanlarını yapılaşmaya açmak için İstanbul 1/100.000’lik çevre nazım planında yaptığı revizyonu da bizzat kendisi onaylayacaktır.
"Bakanlık yetkilerini aşıyor"
“Kısaca akla, yaşamın yasalarına aykırı olan, İstanbul, Küçükçekmece Lagün Havzası’nda, İstanbul’da, hatta Marmara bölgesinde yaşayan halklara dayatılan Kanal İstanbul Projesini siyaseten dayatan da, yasal mevzuat çerçevesinde onayan da, plana uygun halde revize eden de, bu revize planı onaylayacak olan da aynı idari yapı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır. Bakanlık tüm idari yapısıyla AKP iktidarının emrinde, şirketlerin haklarını koruyarak, gözeterek, bu arada yetkilerini de aşarak idari işlerini yürütmektedir.",
(RT)