Halkların Demokratik Partisi (HDP) 1 Kasım Genel Seçimleri için hazırladıkları seçim beyannamesinin ardından Kadın Seçim Bildirgesi’ni de açıkladı.
Dünya Ticaret Merkezi’nde düzenlenen dünkü etkinliğe HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da katıldı.
Toplantıda yeni kadın seçim şarkısı da tanıtıldı.
Çözüm sürecinde kadınlar
“Özgürlük ve Eşitlik için Kadınlar kazanacak” sloganıyla açıklanan bildirgeden satır başları şöyle:
* Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1325 sayılı kararının hayata geçirilmesi için girişimlerde bulunacak.
* Çözüm sürecinin bütün karar ve uygulama mekanizmalarına kadınların eşit katılımını mümkün kılacak tedbirlerin alınmasını sağlayacak.
* Çözüm sürecinde gerçekleşecek demokratikleşme aşamalarında ve süreç sonunda yapılacak yeni düzenlemelerde kadınlar ve kız çocuklarının savaşta gördükleri zararın telafi edilmesi için bütçe ayrılmasını sağlayacak.
Yüzde 42'si kadın1 Kasım erken seçiminde 550 adayın 232’si (% 42) kadınlardan oluşuyor. HDP’nin seçime girdiği 81 ilin 78’inde en az bir kadın aday yer alıyor. Toplam 81 ilde 29 kadın aday birinci sıradan aday gösterildi. Sinop'ta 2 adayın ikisi de kadın. 16 ilde kadın aday sayısı erkek aday sayısından yüksek. Seçilebilir sırada olan toplam 110 vekilin 47’sini kadın adaylar oluşturuyor. |
Kadın eksenli anayasa
* 7 Haziran seçimlerinin temel gündemi yeni anayasanın yapılması olacak. Kadınlar olarak yeni bir toplumsal sözleşmenin önemli parçası olan anayasanın kadın eksenli olmasını savunuyoruz.
* Siyasi partiler yasası değiştirilerek eş başkanlığın sadece genel başkanlıkta değil bütün yönetim organlarında geçerli olması ve kadın kotasının uygulanması sağlanacak.
* Seçim yasasında değişikliğe gidilerek yüzde 50 cinsiyet kotasının genel ve yerel seçimlerin tüm aşamalarında konulması, kadın adayların maddi olarak desteklenmesi için bütçe ayrılması sağlanacak.
* En çok kadını vuran yüzde 10 barajı kaldırılacak.
Kadın Bakanlığı, Eşitlik Bakanlığı
* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yerine, Kadın Bakanlığı, Eşitlik Bakanlığı ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulacak.
* Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, fırsatta, süreçte ve sonuçta eşitlik için Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu olarak değiştirilecek, komisyonun bütün kanunların ve bütçenin yapımında aktif olması sağlanacak.
Toplumsal cinsiyete dayalı bütçe
* HDP genel ve yerel bütçeleri hazırlarken toplumsal cinsiyet eşitliğine ve kadınların güçlendirilmesine yönelik politikaların merkeze konulmasını ve Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçelerin (TCBD) hayata geçirilmesini savunmaktadır.
* Kadın istihdamının artırılması ve kadın emeğinin görünür kılınması için somut stratejik planlar hazırlanacak.
Bakım evleri kurulacak
* HDP olarak eril, cinsiyetçi iş bölümüne, ayrımcılığa ve eşitsizliklere son verecek, kadınların ve erkeklerin toplumsal yaşamı birlikte ve eşit koşullarda yeniden kurmalarını sağlayacak bir toplumsal dönüşümü hayata geçireceğiz.
* Bakım hizmeti her kentte kurulacak bakım evlerinde, ücretsiz bir şekilde ve toplumsal hizmetin gereği olarak sağlanacak.
Bildirgede ayrıca, "ev işçisi kadınlar İş Yasası kapsamına alınacak, mevsimlik kadın işçilere yaşadığı yerde iş imkanı sağlanacak, eşitliğie hizmet eden hak temelli sosyal haklar sağlanacak, eşi vefat etmiş/boşanmış olan kadınlara ücret verilecek, engelli kadınlara engelsiz yaşam sağlanacak, kadın katliamlarına son vermek için yasal düzenlemeler yapılacak, ekolojik ve kadın merkezli bir yaşam kurulacak, eğitimde ayrımcılığa ve cinsiyetçiliğe son verilecek, eşit parasız ve anadilinde sağlık hizmeti sağlanacak, sporda da cinsiyetçiliğe son verilecek" deniyor. (NV)
Bildirgenin tamamına ulaşmak için tıklayın.