“Dünyanın tüm kirli çamaşırlarını ve kirli bulaşıklarını biz yıkamayacağız. Bütün dünyayı kendi emeğimizle doyurmayacağız. Biz’ler özgürleştiğimiz bir ülke hayal ediyoruz.”
Halkların Demokratik Partisi (HDP), bugün İstanbul’da HDP kadın milletvekilleri ve milletvekili adaylarının katılımıyla Kadın Seçim Bildirgesi’ni duyurdu.
Türkiye’de konuşan birçok farklı dilde selamlama ile başlayan toplantıda, Türkçe ve Kürtçe yapılan açılış konuşmasının ardından HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Kadın Seçim Bildirgesi’ni okudu. Yüksekdağ “Barajları erkekler kuruyor, yıkımı kadınların elinden olacak” dedi.
“Jin, jiyan, azadi” sloganlarıyla süren toplantıya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Emine Ayna, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Selma Irmak ve HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de katıldı.
“Özgür Kadınlar Büyük İnsanlık” başlıklı bildirge “Özgür bir yaşamı birlikte kurabiliriz. Çünkü biz yüzde elliyiz!” ifadeleriyle başlıyor.
Bildirgeden satırbaşları şöyle:
Çözüm süreci
* HDP Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1325 sayılı kararının hayata geçirilmesi için girişimlerde bulunacak.
* Çözüm sürecinde gerçekleşecek demokratikleşme aşamalarında ve süreç sonunda yapılacak yeni düzenlemelerde kadınlar ve kız çocuklarının savaşta gördükleri zararın telafi edilmesi için bütçe ayrılmasını sağlayacak.
* Kadın hakikat komisyonlar kurularak savaş boyunca kadınlara yönelik JİTEM, korucular, askerler ve polisler tarafından işlenen suçlar gün yüzüne çıkarılacak. Bu suçların insanlığa karşı işlenmiş suçlar olarak tanımlanması sağlanarak toplum ve devletin kendisiyle yüzleşmesinin yolu açılacak.
Kadın eksenli yeni anayasa
* Yani anayasada kadına yönelik her türlü kötü muamele ve şiddetin, kadın ticareti ve kadın bedeninin istismarının engellenmesini; aile içi şiddet ve kadın cinayetlerinin insanlığa karşı işlenmiş suç olarak kabul edilmesini,
* Ev dışında başka bir işte çalışmayan kadınlar da dahil olmak üzere tüm kadınların, ev içi emeğini de gözeten sosyal güvenlik haklarının sağlanmasını,
* İnsanca yaşanabilir konut, ücretsiz sağlık ve anadilde eğitim hakları imkânlarının oluşturulmasını,
* Bütçeden eşit ve kamu hizmetlerinden anadilinde yararlanma hakkının gözetilmesini sağlamak için çalışıyoruz.
Eşbaşkanlık, cinsiyet kotası, Kadın Bakanlığı
* Siyasi partiler yasası değiştirilerek eş başkanlığın sadece genel başkanlıkta değil bütün yönetim organlarında geçerli olması ve kadın kotasının uygulanması sağlanacak.
* Seçim yasasında değişikliğe gidilerek yüzde 50 cinsiyet kotasının genel ve yerel seçimlerin tüm aşamalarında konulması, kadın adayların maddi olarak desteklenmesi için bütçe ayrılması sağlanacak.
* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yerine, Kadın Bakanlığı, Eşitlik Bakanlığı ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulacak.
* Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, fırsatta, süreçte ve sonuçta eşitlik için Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu olarak değiştirilecek, komisyonun bütün kanunların ve bütçenin yapımında aktif olması sağlanacak.
Savaşa değil, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe
* Bütün bakanlıklar, kendi politikalarının belirlenmesinde cinsiyet eşitliği politikalarını esas alacak ve kendi eşitlik planlarını hazırlayıp uygulayacak.
* Komisyonlarda ve genel kurulda yapılan bütçe tartışmalarında kadın örgütlerinin görüşüne başvurulacak.
* Kadınların yüklerini azaltan ve refahlarını iyileştiren kamu altyapı hizmetlerinin artırılması için bütçeden pay ayrılacak.
Herkese bakım hizmeti
* Yoksul olsun olmasın, bakım hizmeti almak her vatandaşın hakkı olacak, her kentte kurulacak bakım evlerinde, ücretsiz bir şekilde ve toplumsal hizmetin gereği olarak sağlanacak.
* Bu hizmeti evde gerçekleştirmek isteyenlere ise onur kırıcı yoksulluk testi uygulaması yapılmadan ücret ödenecek. Evde bakım hizmeti verenler iş yasası kapsamında ele alınacak; sigorta, emeklilik, asgari ücret gibi bütün işçi haklarından yararlanacak.
Kadına şiddete önlemi özsavunmaya destek
* Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için kadınlar tarafından yaratılan özsavunma biçimleri desteklenecek.
* Bağımsız kadın örgütleri desteklenecek, açtıkları sığınakların giderleri Kadın Bakanlığı tarafından ödenecek.
* TCK’da kadının meşru müdafaa hakkı net tanıma kavuşacak ve özsavunmanın hukuksal boyutu olarak işletilecek.
Dezavantajlı gruplara destek
* Sosyal güvencesi ve geliri olmayan eşi vefat etmiş kadınlara yapılan sosyal destek asgari ücretten az olmayacak.
* Benzer destek, eşinden boşanmış, eşi tarafından terk edilmiş, eşi cezaevinde olan, eşi kayıp kadınlara, yalnız annelere ve şiddet mağduru kadınlara da verilecek.
* Kurulacak ‘Engelliler Bakanlığı’ bünyesinde hizmet verecek olan “Kadın Politikaları Daire Başkanlığı” sadece engelli kadınların sorunlarıyla ilgilenecek.
* 1475 sayılı İş Kanunu gereğince yüzde 3 oranında engelli istihdamını zorunlu kılan yasal düzenleme, yüzde3’ü kadın, yüzde 3’ü erkek olmak üzere değiştirilecek.
Kadın istihdamı
* İŞ-KUR gibi resmi devlet kurumları başta olmak üzere iş arama kanallarında pozitif ayrımcılık ilkesi uygulanacak.
* Kadın/erkek olmasına bakılmaksızın, en az 50 işçi çalıştıran kamu/özel tüm iş yerlerinde ücretsiz kreş açılması zorunlu olacak. Kapatılan tüm kamu kreşleri açılacak.
* Kadın ve erkek çalışanların, yasal günlük/haftalık çalışma süreleri hiçbir hak kaybı olmadan günde en fazla 7, haftada en fazla 35 saate indirilecek.
* 8 Mart kadın emekçiler için ücretli tatil ve bütün kadınlar için ücretsiz ulaşım günü olarak ilan edilecek.
* Ev işçisi kadınlar iş yasası kapsamına alınacak.
* Mevsimlik kadın işçilere yaşadığı yerde iş sağlanacak, durumlarının düzeltilmesi için gerekli önlemler alınacak.
Sosyal haklar
* Her eve ayda 250kWh elektrik ve 10 metreküp su ücretsiz sağlanacak, ısınma desteği verilecek.
* Çalışanlara/öğrencilere toplu taşıma desteği verilecek.
* Sosyal destek alan kişilerin istihdam politikalarıyla bağının kurulması sağlanacak.