* Fotoğraf: Hüseyin Yıldız / AA
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İmralı heyeti, Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı Yukarı Tütek Köyü kırsalında iki kişinin yaşamını yitirmesine, sivillerin ve askerlerin yaralanmasına neden olan olayla ilgili inceleme raporunu açıkladı.
Heyet 11 Nisan’da meydana gelen çatışmanın ardından 13 Nisan’da bölgeye giderek görgü tanıkları, köylüler, yerel kaynaklar ve kanaat önderleri ile görüştü, bilgi aldı. İnceleme raporundan satırbaşları şöyle:
Nasıl başladı?
* Her yıl bölgenin çeşitli yerlerinde düzenlenen Fidan Dikme Festivali bu yıl Yukarı Tütek Köyü yakınlarında planlanmış, kutlamada kullanılacak platform inşa edilmiş, gerekli hazırlıklar zamanında tamamlanamadığından dolayı etkinlik 11 Nisan tarihine ertelenmişti.
* 11 Nisan sabahı, güneşin doğuşuyla birlikte etkinlik organizasyonunda görevli iki kişi yanlarında götürdükleri pankartla birlikte platformu hazırlamak için festival alanına hareket etti, platformun kurulduğu bölgeye geldiklerinde geceden mevzilendiği öğrenilen askerlerin ateşiyle karşılaştılar. Bu saldırı sırasında Diyadin Eski DBP İlçe Eşbaşkanı Cezmi Budak hayatını kaybetti, Meya-Der yöneticisi Cenap İlboğa da ağır yaralandı.
Halk ne yaptı?
* Sabah saatlerinde Ağrı'nın tüm ilçelerinden festivalin yapılacağı alana kitlesel gidişler başladı, ancak halk, Yukarı Tütek Köyü girişini ablukaya alan ve ellerinde Valilik kararı bulunduğunu ileri süren askeri güçler tarafından engellendi.
* Bu arada askeri operasyonun başlatıldığı bilgisini alan, aralarında DBP, HDP yöneticilerinin de bulunduğu sivil halktan oluşan gruplar tüm engellemelere rağmen farklı yollardan festival alanına ulaştı.
* Olay bölgesine giren sivil halktan gruplar, yaşamını yitiren Cezmi Budak ve yaralı Cenap İlboğa ile yaralı askerleri dağdan aşağılara doğru indirerek hastanelere bizzat ulaştırdı, bu şekilde ölüme terk edilen yaralıların kurtarılmasını sağladılar. Bu konudaki fotoğraf ve video kayıtları yazılı ve görsel iletişim organlarında da yer buldu.
Ne anlattılar?
* Askeri güçlerin 10 Nisan gecesi festival platformuna yakın bölgeye PKK’liler bulunduğu gerekçesiyle operasyon başlattığı ve çatışmaya neden olduğu, ertesi gün de devam eden çatışmalarda bir PKK’linin yaşamını yitirdiği, birçok askerin de yaralandığı anlaşılıyor.
* Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Hükümet yetkililerinin “PKK’lilerin halka seçimlerde oy verme baskısı yaptığı” yönündeki açıklamalar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmıyor. Çünkü halk festival alanına gitmeden çatışma başlatıldı, halkın bölgeye gitmesi zaten engellendi. Festival alanına gidemeyen, toplanamayan halka örgüt propagandası yapıldığı iddiası tümüyle temelsiz, asılsızdır.
* Festival alanına yakın korucu köylerine bir kaç gün öncesinden askeri birimlerin yerleştiği ve operasyon bölgesine korucu köylerinden geçiş yapıldığı bilgisi tarafımıza ulaştı. Dolayısıyla operasyon hazırlığının günler öncesinden yapıldığı anlaşılıyor. (AS)
Tespitler |
* Bu planlı askeri operasyonla devlet güçleri tahkim edilmiş ateşkesi açıkça ihlal etti. Yaşanan son olay ve çözüm sürecinde oluşan tıkanıklık son derece önemsediğimiz İzleme Kurulu'nun ne kadar hayati bir önem taşıdığını bir kez daha gösterdi. * Ağrı'da yapılan operasyonun içinde bulunduğumuz seçim süreciyle bağlantılı olduğu açık ve net. Cumhurbaşkanının, Başbakanın ve Hükümet yetkililerinin Ağrı olayının hemen akabinde HDP'yi hedef alması, bu operasyonun arka planı hakkında bilgi veriyor. HDP'nin yükselişini engelleme ve baraj altında bırakma stratejisi kapsamında bir takım provokasyonların devreye konulduğu Ağrı olayında açıkça görülüyor. * Başından buyana olayın içinde olan Ağrı Valisi izlediği tutumla bizzat provokasyona zemin hazırladı. * Yeni güvenlik yasasını demokratik alanı sınırlandırmak ve halkın demokratik iradesinin yansımasını engellemek için uygulamaya sokan ve ateşkes ihlaliyle olayların bu noktaya gelmesine yol açan Hükümet, yaşanan tüm bu olumsuzlukların ve kayıpların sorumlusudur. * Barış ve Müzakere süreci seçimlere heba edilmeyecek kadar kıymetli bir süreçtir. Sürecin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için bu tür provokasyonların önlenmesi, ateşkes ihlali başta olmak üzere sivillerin ölümüne neden olan tüm bu olayların bütün boyutlarıyla soruşturulması ve Ağrı Valisi başta olmak üzere sorumluların açığa çıkarılması gerekir. * Başbakanı, Çözüm Kurulu Üyelerini, Hükümet yetkililerini, sivil toplum örgütlerini ve duyarlı tüm kesimleri bölgeye giderek olayı bizzat yerinde incelemeye, yaşananları tanıklardan ve sivil halktan dinlemeye, ardından hukuki ve idari süreçleri başlatmaya çağırıyoruz. Hükümet ateşkesi ihlal edecek uygulama ve tutumdan derhal vazgeçmeli, çözüm sürecinin gereklerini yerine getirmelidir. |