* Fotoğraf: HDP
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ ve Salihe Aydeniz, İnsan Hakları Eylem Planı’yla ilgili önerge verdi.
TIKLAYIN - Erdoğan İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladı
Önergede, son beş yıldaki insan hakları ihlalleri anlatılarak planın içeriği eleştirildi: “Birçok hukukçu ve sivil toplum kurumu tarafından soyut ve aslında pek bir karşılığı olmayan maddelerden oluştuğu yönde değerlendirilen ‘Eylem Planı’ esas itibariyle AB ile ilişkileri ilerletmeye yönelik göz boyama girişimi olarak nitelendirilmektedir.”
HDP’li milletvekilleri, 5253 Sayılı Dernekler Kanunu ve 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunu’nda yapılan değişiklikle, İçişleri Bakanlığı’na ve savcılıklara, sivil toplum kuruluşlarını hedef alacak yeni uygulamalar için yeni yetkiler tanındığı ifade edildi. Bunun da demokrasiye ve örgütlenme özgürlüğüne ciddi zararlar verdiği belirtildi.
Soru önergesinde, planın açıklandığı zamana dikkat çekildi:
“HDP’nin kapatılma tartışmalarıyla demokratik siyasete yönelik yeni saldırıların devreye konulduğu, sivil toplum kurumlarına yönelik açıktan tehditlerin daha da artırıldığı bir süreçte, yine Diyarbakır’da gözaltına alınan 14 kişiden MEBYA-DER yöneticisi 79 yaşındaki Meryem Soylu ve 71 yaşındaki Hatun Aslan’ın tutuklandığı saatlerde AKP Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladı.”
TIKLAYIN - “Yargıçlara ‘talimatlarıma uymayın’ dese daha anlamlı olurdu”
TIKLAYIN - “İnsan hakları eylem planında” neler olmalı?
TIKLAYIN - “Eylem planı değil, propaganda metni”
Son 5 yılda neler yapıldı?
Önergede, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan şu soruları yanıtlaması istendi:
* OHAL’in ilanından bu yana kaç sivil toplum kurumu hangi gerekçelerle kapatıldı?
* OHAL’in ilanından bu yana kaç sivil toplum kurumu üye ve yöneticisi gözaltına alınmış, kaçı tutuklanmıştır?
* Son beş yılda gözaltında yaşanan işkence ve kötü muamele nedeniyle yapılan şikâyet sayısı nedir? Yapılan şikâyetler neticesinde kaç güvenlik gücü personeline soruşturma açılmış ve kaçına ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?
* Son beş yılda cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muamele nedeniyle yapılan şikâyet sayısı nedir? Bu şikâyetler neticesinde kaç cezaevi personeline soruşturma açılmış ve ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?
* Son beş yılda illere ve yıllara göre kaç toplantı, basın açıklaması, gösteri ve yürüyüşe yasak getirilmiştir?
* Son beş yılda gözaltına alınan ve tutuklanan yazar, akademisyen ve gazeteci sayısı nedir? Son beş yılda idari para cezası kesilen, kapatılan, yayın yasağı ve erişim engeli getirilen dergi, yayın, gazete sayısı nedir? Son beş yılda kaç kişi sosyal medya paylaşımı nedeniyle gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır?
* Son beş yılda donma, boğulma, polis şiddeti gibi nedenlerle yaşamını yitiren göçmen/mülteci sayısı nedir?
* Fikir, inanç ve ifade özgürlüğü ihlali nedeniyle son 20 yılda Türkiye’nin AİHM’de kaybettiği dava sayısı kaçtır? Bu kapsamda ödenen toplam tazminat ne kadardır? (AS)