*Fotoğraf: HDP Basın
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç, aşılama verilerine ilişkin HDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sağlık Bakanlığı verilerine dayanılarak 26 Haziran'da illere göre aşılama sayılarının ve oranlarının kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlatan Mengüç, "Kürt nüfusun yaşadığı illerde aşılanma oranının çok düşük olması, başta Kürt halkı olmak üzere tüm Türkiye halklarının COVID-19 salgını açısından ciddi bir risk altında olduğunu açıkça gözler önüne serdi" dedi.
- TÜİK raporuna göre; Türkiye'de aşılamanın en az yapıldığı iller sırasıyla Şırnak, Urfa, Siirt, Bitlis, Mardin, Muş, Hakkari, Diyarbakır, Batman, Bingöl, Ağrı, Iğdır, Van gibi kentler.
Kürt illerinde aşılama yüzde 22
"Bu aşılama oranı düşüklüğü bir tesadüf mü yoksa bilinçli bir siyasi tercih mi?" diye soran Mengüç, sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye illerinin ortalama aşılama oranına bakıldığında 18 yaş üstü nüfusun yüzde 53'ü aşılanmışken aynı oran Kürt illeri ortalamasında sadece yüzde 22. Yani genel aşılama oranının yarısından daha az.
"Türkiye'yi yaşanmaz hale getiren, hukuksuzluk üreten, demokrasiyi katleden bu ayrımcılıktır. Türkiye'de hak, hukuk, adalet, özgürlük talep eden, asgari düzeyde demokrat olan herkes öncelikle bu ayrımcılığa karşı çıkmak zorundadır.
"Kürt halkına sesleniyoruz: Herkesi ilk görev olarak aşılamaya çağırıyoruz. Önce yaşamak zorundayız. Kendimizin, yakınlarımızın, halkımızın ve tüm halkların yaşam ve sağlık hakkı için bir an önce aşı olmalıyız.
Hükümete çağrı: Açıklama yapın
"Sağlık Bakanı ve hükümeti bu konuda açıklama yapmaya çağırıyoruz. Aşılama oranlarındaki bu kırılmayı neyle izah edeceksiniz? Sizin açıklama borcunuz bakidir.
"Bu yaşananları kabul etmiyoruz. Yıllardır dillendirdiğimiz anadilinde eğitim ve sağlık hakkı mutlaka bu ülkede bir an önce yaşama geçecektir.
"Genç nüfus oranı, yüksek yaşlı nüfus oranı, Kürt halkı gerçekliği, anadilinde eğitimin ve anadilinde sağlık hakkının olmamasıyla doğrudan ilişkilidir.
"Hükümetten, Eğitim ve Sağlık Bakanlığı'ndan bu hususta adımlar atılması ve açıklamalar yapılması beklentilerimizin yanında, tüm halkımızı bir kez daha bir an önce ve acilen aşı olmaya çağırıyoruz.
Eş Genel Başkan Yardımcımız Samet Mengüç, aşı politikalarının bölgesel eşitsizliğine dair basın toplantısı düzenliyor https://t.co/DzlaSRqy3Z
— HDP (@HDPgenelmerkezi) July 6, 2021
Tüm anadillerde bilgilendirme
"Yıllar içerisinde devletin ve hükümetin yarattığı güvensizlik aşılama oranlarının önemli bir sebebidir, ama halkımız bize güvensin ve tereddütsüz aşı olsun diyoruz.
"Önümüzdeki süreçte HDP olarak tüm halkımızla birlikte bir seferberlik programı içerisinde aşılamalarımızı bir an önce gerçekleştireceğiz.
"Bunun için tüm yerellerde halkımızı bilinçlendirme çalışmaları yapacağız. Kurmancî, Kirmançkî (Zazaki), Arapça, Lazca, Çerkezce yani tüm anadillerde halka bilgilendirme çalışmaları başlatıyoruz.
"Yerelde sağlık meslek örgütleriyle birlikte anadilde aşı olma çağrıları yaparak, gerekirse il-ilçe örgütleriyle yapılan ve milletvekillerinin de eşlik ettiği çalışmalarla esnafa, çiftçiye, köylüye giderek bilgilendirmeler yapacağız.
"Aşı olmaya istekli olduğu halde imkansızlıklardan ötürü randevu alamayanlara randevu alma desteği sunacağız.
"Sağlık Bakanlığı'na erişilebilir, anadilinde, farklılaşan ihtiyaçlara özgü aşılama yapması için çağrılarımıza devam edeceğiz.
"Mevsimlik işçi göçlerinin olduğunu da gözeterek gerekirse gezici aşılama birimlerinin oluşturulması konusunda hükümete ve Sağlık Bakanlığı'na çağrı yapmaya devam edeceğiz."
(DŞ)