Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi bugün yaptığı açıklamayla, eş başkanlık sistemine verilen yürütmeyi durdurma kararına tepki gösterdi.
Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce kabul edilen “Eş Başkanlık Çalışma Yönetmeliği” hakkında “hukuka aykırı olduğu” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Daha önce de Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi, Diyarbakır’ın yedi ilçe belediyesindeki "eş başkanlık" uygulamasıyla ilgili yürütmenin durdurulmasına kararı vermişti. Van Çaldıran Belediyesi’yle ilgili de aynı karar alındı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin eş başkanları, Gültan Kışanak ve Fırat Anlı.
“Erkek egemen devlet zihniyeti”
HDP/HDK Kadın Meclisi’nin konuyla ilgili açıklaması şöyle:
“Büyük bir mücadele ve emek sonucunda hayata geçirilen, kadın mücadelesinin en önemli kazanımlarından biri olan eş başkanlık sistemi, şimdi erkek egemen devlet zihniyeti eliyle geri alınmak isteniyor.”
“Eş başkanlık sistemi; kadını yaşamın bütün alanlarında irade sahibi yapmayı, kadının bir irade olarak kentsel yönetim süreçlerine katılımını sağlamayı ve yerel yönetimlerde demokratik bir yönetim anlayışını ortaya çıkarmayı hedefleyen bir sistemdir.”
“Çok uzun soluklu cins mücadelesinin sonucu olarak ortaya çıkmış, bedeller ödenerek uygulamaya geçirilmiş ve toplum nezdinde de karşılığı olan ve kabul görmüş bir uygulamadır.”
“Bizler HDK/HDP’li kadınlar olarak; toplumun yarısını oluşturan kadınların yaşamın bütün alanlarında eşit temsil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bunun mücadelesini yürütüyoruz. DBP’li belediyelerdeki eş başkanlık sistemini yerel yönetimlerdeki demokratik işleyişin bir gereği olarak görüyoruz. Mahkemelerin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararlarını tanımadığımızı ve bunun için sonuna kadar mücadele edeceğimizi söylüyoruz. AKP Hükümeti’ni bir an önce bu kadın karşıtı politikalarından vazgeçmeye çağırıyoruz.”
Elçi: Yasal hale gelmeli
Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi, 2 Ekim’deki kararıyla, Çınar, Hani, Silvan, Bismil, Lice, Sur ve Bağlar ilçe kaymakamlıklarının belediye meclisince alınan "Eş başkanlar çalışma yönetmeliği" kararının yürütmesinin durdurulması yönünde karar verdi.
Kararda şu ifadelere yer verildi: “Dava konusu işlemin uygulanmaya devam edilmesi halinde, belediye eş başkanlığı yönetmeliği ile belediye başkanı dışında getirilen ve eş başkan olarak tabir edilen kişinin belediye başkanı sıfatıyla yapacağı iş ve işlemlerin usulsüz ve geçersiz olacağı, bunun da idari işleyişte ileride telafisi güç ya da imkansız zararları ortaya çıkaracağı da açıktır.”
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi bu kararla ilgili, Türkiye'deki bir siyasi parti ve çok sayıda belediyenin eş başkanlık uygulamasını fiilen gerçekleştirdiğini belirterek şu yorumu yapmıştı: “Bunun dünyada örnekleri bulunmaktadır. Yargı yürürlükteki yasalara uygun görmediyse TBMM'nin yasal değişiklik yaparak konuyu yasal hale getirmesi gerekir.” (AS)