*Gülistan Doku soruşturmasına ilişkin hazırlanan özel ve tarafsız bilirkişi raporu doğrultusunda soruşturmanın yeniden tarafsız bir ekiple araştırılması adına bir girişiminiz olacak mıdır?
*Gülistan’ın kaybolmasından önceki günde yaşananların, bizzat Asayiş Şube ekipleri ve şüpheli aile tarafından örtbas edildiğine yönelik belgeler, tanıklar ve delillerin ortaya çıkması sonucu, görevini kötüye kullanan ve soruşturmayı karartmaya çalışan ve en başından ‘"ntihar" algısının oluşmasına çaba harcayan asayiş büro ekipleri ve şüphelinin polis babası hakkında bir işlem yapacak mısınız?
*Soruşturmanın bundan sonraki aşamalarının şeffaf yürütülmesi adına baş şüpheli Zeınal Abarakov’un polis babası Engin Yücer’i ve Asayiş Büroda soruşturma da görev alanları görevden alçak mısınız? Bu kişiler hala asayiş bürodaki görevine devam etmekte midir?
*Ortaya çıkan tarafsız bilirkişi raporuna göre, Gülistan Doku’nun intihar etmediği gerçeği daha da güçlenmiştir. Rapor doğrultusunda soruşturmanın "cinayet" olarak yeniden değerlendirilmesi ve Gülistan için yürütülen arama çalışmalarının bu yönde geliştirilmesi adına bir girişiminiz olacak mıdır?
*214 gündür ailesi tarafından aranan ve tüm kamuoyunun vicdanını sızlatan Gülistan Doku’nun kaybolmasına ilişkin Bakanlık olarak daha da hassas bir süreç yürütmeyi düşünüyor musunuz?
Sorular, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü’den İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya.
TIKLAYIN - Bilirkişi raporu 200 gün sonra dosyada
TIKLAYIN - Gülistan Doku olayında gelişme: Şüpheli ifade verecek
Önlü, Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’nun 5 Ocak'tan beridir kaybolması ve bilirkişi raporunu Meclis gündemine taşıdı.
İstanbul Ulusal Kriminal Büro'nun hazırladığı raporda, "Köprü ayağındaki efekt bir piksel artığı olup, kesinlikle yukarıdan suya düşen bir insan veya eşyanın suda yükselttiği su sütunu değildir" ifadelerine yer verilmişti.
Bilirkişi raporuyla birlikte, Tunceli Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü'nün Doku'nun köprü üstündeki görüntüleri ve telefon sinyal bilgilerinin 12.21'de köprü üstünde kesilmesi nedeniyle hazırladığı "intihar etti" ifadesinin yer aldığı tutanağın gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştı.
"Rapor tespitlerimizi haklı çıkarıyor"
Önlü önergesinde şöyle dedi:
“Gülistan Doku’nun şüpheli şekilde kaybolmasına ilişkin hazırladığımız ve Bakanlığınıza sunduğumuz önergelerde ‘intihar’ algısının bilinçli şekilde oluşturulduğunu, Dersim gibi her köşesi 24 saat izlenen bir kentte bir kişinin kaybolamayacağı, bunun ancak organize bir şekilde gizlendiğini belirtmiştik. Son açıklanan bilirkişi raporu da yaptığımız tespitleri haklı çıkarmaktadır.”
Ne olmuştu? Dersim'de üniversite öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 Pazar günü kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Yurdu'na geri dönmedi. Telefon eden yurt arkadaşları Doku'ya ulaşamamaları üzerine endişelenip Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü'ne başvurdu ve ailesine haber verildi. Aile kente gelerek 6 Ocak'ta Emniyet Müdürlüğü'ne kayıp başvurusunda bulundu. Doku'nun bulunması için arkadaşlarıyla görüşen, cep telefonu sinyallerini izleyen polisler, kent genelindeki MOBESE kayıtlarını inceledi. İncelemelerde Doku'nun saat 11.29'da, Atatürk Mahallesi'ndeki minibüs durağından üniversite aracına bindiği tespit edildi. Ancak bindiği aracın yol güzergahında bulunan mobese kameralarında yapılan incelemelere rağmen araçtan nerede indiği tespit edilemedi. Bindiği minibüsün şoförü belirlenerek ifadeye çağrıldı. Sürücü, pazar günü olması dolayısıyla aracın üniversiteye girmediğini, dönüşte minibüsün boş döndüğünü ve Doku'nun nerede indiğini hatırlamadığını söyledi. Sürücünün bu ifadesi üzerine Doku'nun kameraların görmediği tek durak olan kent merkezinin Sarı Saltuk Köprüsü'nde indiği tahmin edildi. Kadınlar ve Doku'nun ailesi Gülistan'ın bulunması için mücadele etti. Bu sayede, barajın boşaltılmasına karar verildi. 17 Haziran'da Zeınal Abarakov'un şüpheli olarak tutuklanması için Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe verildi. 29 Ağustos'ta da Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Gülistan Doku'nun 5 Ocak'tan bu yana kayıp olmasına ilişkin bilirkişi tarafından hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı. Raporun tamamlanmasının ardından ailenin avukatı Ali Çimen, baş şüpheli olarak gösterilen Z.A.'nın tutuklanması için talepte bulundu. Z.A hakkındaki tutuklama talebinin reddeden başsavcılık, şüphelinin, ifadesinin alınmasına karar verdi. 4 Ağustos'ta ise Doku'nun en son görüldüğü ve intihar ettiği iddia edilen Dinar Köprüsü üzerindeki görüntülerin bilirkişi incelemesi tamamlandı. İstanbul Ulusal Kriminal Büro'nun hazırladığı raporda, "Köprü ayağındaki efekt bir piksel artığı olup, kesinlikle yukarıdan suya düşen bir insan veya eşyanın suda yükselttiği su sütunu değildir" ifadelerine ye verildi. |
(EMK)
* Fotoğraf: Sosyal medya