Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi'ne yapılan saldırı ve binanın yakılmasıyla ilgili davanın ilk duruşmasında, tek tutuklu sanık Doğan Haydar Ciritçioğlu tahliye edildi. Ciritçioğlu, binayı yaktığını kabul ederken, kendini “Binanın içerisinde insan aradım” diye savundu.
HDP’nin avukatı, HDP Parti Meclisi üyesi Pınar Akdemir bianet’e yaptığı açıklamada, “İçerde üç HDP’li varken binanın ateşe verildiğini, ölmedikleri için neredeyse sorumlu tutulacakları bir noktada olduklarını” belirtti.
Akdemir, “Üç kişi içerideyken bina yakılıyor, sonuna kadar kalabilseler izleyeceklerdi. Madımak gibi bir katliam da olabilirdi” dedi.
“HDP’lileri bulsa ne yapacaktı?”
O çalınan bilgisayarlar kişinin üzerinden çıkıyor. Yakalandığında üzerinden çıktı.
Birden çok kişi siyasi saikle bir araya gelerek bir saldırı gerçekleştiriyor. Zaten sanık da duruşmada ‘Binada arandım, bir yerde birini bulur muyum, bir PKK’li yakalayacak mıyım diye dolaştım’ dedi. Bulsa ne yapacaktı? Mahkemede de bu fiillerin tam olarak yasadışı örgüt kapsamına girdiğini, öldürmeye teşebbüs suçunun işlendiğini söyledik.
150 saldırgan var, sadece beş kişiye dava açıldı. En kolay açılan dava örgüt üyeliği oluyorken, suç HDP’ye karşı işlenince basit suçlamalarla dava açılıyor. Yargı mercileri bu soruşturmaları yüzeysel ve eksik yürütüyorlar. İçerdeki üç partili arkadaşımız ölseydi ancak o zaman ağır ceza mahkemesinde dava açılırdı.
Sanıklar, “siyasi parti faaliyetlerine engel olma”, “binaya zarar vererek kullanılmasına neden olma” ve “hırsızlığa teşebbüsten” yargılanıyor.
Akdemir, genel merkezden çalınan bilgisayarların sanığın üzerinden çıkmasına rağmen, hırsızlıkla bile suçlanmadığını, teşebbüsle yargılandığını söyledi.
“Anayasal düzene karşı suç”
7 Eylül’de HDP Genel Merkezi'ne yönelik saldırıyla ilgili açılan davanın ilk duruşması dün Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, tutuksuz dört sanık ile tutuklu tek sanık olan Ciritçioğlu ile avukatları katıldı.
Avukat Pınar Akdemir duruşmada da söz alarak, soruşturmanın eksik yürütüldüğünü ve işlenen suçun Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar kapsamında olduğunu belirtti:
“Davanın, Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmesi yanlıştır. Mahkeme görevsizlik verip, kovuşturmayı yürütmekle görevli olan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dosyayı göndermesi gerektiğini düşünüyoruz. Yapılan saldırı örgütlüdür, bu saldırıyı yapanlarda örgüt üyeliğinde yargılanmalıdır. Yapılan saldırı da kasten öldürmeye teşebbüs suçu vardır.”
“Sözlü tepkisini” yakarak göstermiş
Tutuklu sanık Ciritçioğlu, emniyetteki ifadelerini aynen kabul ettiğini ve tepkisini sözlü olarak dile getirmek için binanın içine girdiğini savundu:
“Binanın bütün katlarını gezdim. Kimseyi bulamadım. Daha sonra binadaki kağıtları tutuşturarak ateşe verdim.”
HDP avukatlarından Abdullah Koç'un “Birini bulsaydın ne yapardın?” sorusunu da “Kimseyi bulmadığım için bir şey yapmadım” diye cevapladı.
Tutuksuz sanıklar da “Grubun arkasındaydık. Nereye gittiklerini bilmiyorduk. HDP'nin önüne gittiğimizde öğrendik” şeklinde cevaplarla kendilerini savundu.
HDP avukatları, dosyada yargılanması gerekenin sadece beş kişi olmadığını, saldırıda yüzlerce kişinin yer aldığını ifade etti:
“Bu saldırı planlıydı. Görüntüler de hiç kimse tespit edilmemiş mi? Dosyaya ciddiyetsiz yaklaşılmış.”
Koruma polisi saldırganlardan şikayetçi değil
Olay günü HDP'yi korumakla görevli polislerden Orhan Demirci de tanık olarak dinlendi.
Demirci, ifadesinde HDP'ye saldırganların önlem alan çevik kuvvet polisini aştığını, kendilerinin ise HDP Genel Merkezi'ne saldıran gruba hitaben; yaptıkları şeyin yanlış olduğunu ancak kitlenin kendilerini zorlayarak binaya saldırdıklarını savundu:
“O sırada çevik polis gaz kullandı. Bizim gaz maskemiz olmadığı için etkilendik oradan kaçtık.”
Avukatların, “Siz neden silah çekmediniz? Size yönelik saldırıdan dolayı polise mukavemetten şikayetçi oldunuz mu?” şeklindeki sorularına da “Şikayetçi olmadım çünkü yaralanmadım. Ayrıca bu tür olaylarda silah çekildiğinde silaha el koyma tehlikesi doğar” cevabını verdi.
Mahkeme başkanı HDP avukatlarının dosyada görevsizlik kararı verilerek, 2.Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi ve davanın “örgüt kurma ve üyeliğinden” yürütülmesi taleplerini reddetti.
Tek tutuklu sanık Ciritçioğlu, binayı yaktığını, bina içerisinde bütün katlarda insan aradığını açık açık ifade etmesine rağmen “delillerin toplandığı ve karartılamayacağı” gerekçesiyle tahliye etti.
Bir sonraki duruşma 12 Aralık’ta. (AS)