Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, devlet içindeki çete yapılanmalarıyla ilgili iddiaların Meclis’te araştırılmasını istedi.
Meclis Araştırmasına dair önergede, “devlet içindeki çete yapılanmalarının, Türkiye’yi siyasal, toplumsal ve ekonomik olarak çürüme ve çöküşe götürdüğü” ifade edildi.
Önergede, Türkiye’nin siyasi tarihinin, askeri/sivil bürokratlar, iş çevreleri ve siyasetçilerin dahil olduğu devlet içi hukuk dışı odaklara ve yapılara çokça tanıklık ettiğini belirttiler:
“Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana devlet içinde konumlanan, hukuk-dışı olan, cezasızlık başta olmak üzere çok sayıdaki imtiyazdan yararlanan bu tür yapılar Türkiye halklarına ve demokrasisine ciddi zararlar vermiştir.”
“Demokratik düzenden uzaklaşıldığında”
HDP Grup Başkanvekilleri’nin araştırma önergesinin gerekçesinde şu bilgiler yer aldı:
“Devlet içindeki siyasi odaklardan güç alarak hukukun dışında konumlanan bu yapılar, özellikle 1970’li ve 1990’lı yıllarda kamuoyunun gündemini oldukça sık meşgul etti.
Yüzbinlerce insanın yerinden edilmesi dahil binlerce faili meçhul cinayet başta olmak üzere istikrarsızlığı besleyecek her türlü hukuk dışı girişimde bulunan bu yapılar Türkiye’deki toplumsal karmaşayı beslemiş ve ekonomik çöküşte de doğrudan rol almıştı.
“Siyaset kurumunun hukukun üstünlüğünden, demokratik düzenden uzaklaştığı hemen her dönemde, bu karanlık yapılar öne çıktı.”
“Siyasi suikast konusu yeniden ısındı”
Önergede, günümüzde de gazeteciler ve siyasetçilerin sokak ortasında şiddete maruz kalmaya başladığına dikkat çektiler:
“Yine bu dönemde HDP İzmir İl Binasına yönelik saldırıda arkadaşımız Deniz Poyraz katledildi, siyasi suikast konusu yeniden ısınmaya başladı, çeşitli uluslararası çete yapıları arasında kamuoyundan saklanan ve yargısal süreçlerin işletilmediği çeşitli olaylar vuku buldu.
Siyaset ayağı tarafından “ezdirilmeyeceği” açıkça ilan edilen ve bu ilanla birlikte yargısal süreçlerden muaf tutulan kimi çeteler, İstanbul başta olmak üzere birçok kentte iç çatışmalarını toplumsal yaşama yayıyor. Çeteler elde ettikleri hukuk dışı dokunulmazlıkla siyaseti ve toplumsal yaşamı derinden etkilemeye başladı.
“Siyasetçi, bürokrat, sermayeden destek”
“Son dönemde yaşanan olaylarda azmettirici, planlayıcı ve siyasi çıkar hesabı yapan yapılar ve kişiler saklanıyor, tetikçilerin bağlantıları araştırılmıyor, büyük resmin halklar tarafından görülmesi engelleniyor.
“Fakat toplumun hafızasında ve deneyiminde yer alan benzer olaylar üzerinden değerlendirdiğimizde, bu olayların kimi siyasetçiler, bürokratlar ve sermaye çevreleri tarafından desteklendiği anlaşılıyor.
“Bu çete faaliyetlerinin devlet içerisindeki bazı siyasi ve bürokratik odaklardan aldığı destekle, devlet içerisinde uzantıları olan çetelere dönüştüğü, bu çetelerin uluslararası uyuşturucu ticareti, Suriye ve Libya’daki sıcak çatışmalar, gazetecilere ve siyasi partilerle siyasetçilere saldırılarda yer aldıkları görülüyor.”
Önergede, bu gerekçelerle konunun Meclis’te araştırılması, hukukun üstünlüğü ve demokratik işleyişin sağlanması için bu çete yapılarının açığa çıkarılması istendi. (AS)