Cinsel Sağlık, Üreme Sağlığı ve Hakları Platformu (CİSÜ) ve Pozitif-iz Derneği tarafından yapılan açıklamalar son yıllarda yeni HIV olgularının hızla arttığı ve HIV enfeksiyonunun son 10 yılda yüzde 460 arttığı yönünde.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç-Koçyiğit, HIP enfeksiyonu konusunu bir kez daha Meclis gündemine taşıdı.
HIV istatistikleri
Kılıç-Koçyiğit şu bilgileri paylaştı.
*Bakanlığınıza bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün web sitesine bakıldığında, Türkiye’de 1985 yılından 15 Kasım 2021 tarihine kadar doğrulaması testi pozitif tespit edilerek bildirimi yapılan 29,284 HIV(+) kişi ve 2052 AIDS vakası mevcut olduğu belirtildi.
*2014’de HIV pozitif kişi sayısı 1917 iken, 2021 yılında HIV pozitif
Kılıç-Koçyiğit, Sağlık Bakanı Koca Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle şu soruları iletti.
*Türkiye’de HIV enfeksiyonunun son yıllarda artış göstermesinin nedenleri nelerdir? Bakanlığınız bu enfeksiyonun bulaş yollarının, tedavi şekli ve tedavide varılan gelişmelerin topluma aktarılmasında ne gibi çalışmalar yürütüyor?
*HIV enfeksiyonu kapsamında çalışma yürüten gönüllü danışmanlık ve test merkezi Türkiye’nin her şehrinde açılacak mı?
*Covid-19 pandemi döneminde getirilen kısıtlamalar sebebiyle HIV testi yapılamamasının yarattığı olumsuz etkiler neler olmuştur? Covid-19 pandemi döneminde yapılan toplam HIV test sayısı kaç?
*Toplum içerisinde HIV farkındalığını arttırmak için Bakanlığınızca ne tür çalışmalar yapılmaktadır? HIV’e ve HIV pozitiflere yönelik damgalamanın ve ayrımcılığın en aza indirilmesi için Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü kamusal ve dijital alanlarda çalışmalar yürütüyor mu?
*Son 5 yıl içerisinde HIV enfeksiyonuna bağlı yaşanan ölüm vaka sayısı kaçtır, bu vakaların cinsiyete bağlı istatistikleri nelerdir?
B=B ne demek?
Pozitif-İz Derneği'nin internet sitesinde yer alan, ABD Hastalık ve Kontrol Önleme Merkezi (CDC), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) ve UNAIDS (Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı) kaynaklı son bilgilere göre, antiviral ilaçların her gün düzenli olarak kullanımı sonucu kanda dolaşan HIV miktarı belirlenemeyen düzeye iner, yani B=B (Belirlenemeyen Eşittir Bulaşmayan) seviyeye. Bu da "belirlenemeyen seviyede" olan HIV pozitiflerin cinsel yolla bulaştırıcılığının kalmadığı anlamına gelmektedir.
Burada önemli olan nakta üç ya da altı aylık periyotlarda HIV miktarını ölçen "viral yük" testleri uygulanarak HIV pozitif kişinin kanındaki virüs miktarı düzenli olarak kontrol edilmesi.
Derneğin internet sitesinde yer alan son bilimsel çalışmalara dayalı ifadelere göre anti viral ilaçları düzenli kullanan HIV pozitif bireyler, cinsel hayatlarını negatif bireylerden farksız şekilde yaşayabiliyorlar, HIV pozitif olmayan bebek sahibi olabiliyiorlar ve sosyal hayatlarına herkes gibi devam edebiliyorlar.
- NOT: Dünya Sağlık Örgütü (WHO), BM HIV/AIDS programı ve Tayland Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan 21 Şubat 2020 tarihli açıklamanın orijinal metni için tıklayın.
"Pozitif" Yaşayanlar Anlatıyor
1/ "Tanıyı Aldım, İlaca Başladım, 4 Ay Sonra Rafting Yapıyordum"
2/ "Sevgilime Söyledim, 'Seni Seviyorum' Dedi"
3/ "HIV Pozitif Olduğumun Duyulmasından Korkarken Instagram'dan Paylaştım"
4/ "Her Hasta Enfeksiyon Varmış Gibi Kabul Edilmeli"