Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanları Anayasa çalışmalarına ilişkin Meclis Başkanlığı’na mektup gönderdi.
Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş imzalı mektupta “Anayasa çalışmalarının hiçbir vesayet altına alınmadan Meclis’te grubu bulunan dört siyasi partinin de katılımıyla devam etmelidir” ifadeleri yer aldı.
Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın 3. toplantısında dağılan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu yeniden toplamak için 26 Şubat’ta Meclis’teki parti liderlerine yazdığı mektubun ardından tüm partilerden olumlu yanıt gelmiş oldu.
HDP’den “dayatmadan uzak” vurgusu
Çoğulcu ve demokratik anayasa vurgusunun da yer aldığı mektup şöyle:
“Anayasa çalışmaları hiç bir vesayet altına alınmadan Meclis’te grubu bulunan dört siyasi partinin de katılımıyla devam etmelidir. Partimiz, Türkiye'nin çoğulcu, demokratik yeni anayasaya olan ihtiyacının farkında olarak hareket edilmesinin gereğine inanmaktadır. Gerek ortamın daha özgürlükçü bir anayasa tartışması yapılmasına uygun hale getirilmesi, gerekse anayasanın içeriğiyle ilgili her türlü dayatmadan uzak durulması, toplumsal barış ve siyasetin uzlaşmaya dayanarak sorunları çözebilmesi için olmazsa olmazlardır. Toplumun özgür şartlarda tartışmaya katılması ve Meclis’in merkezi rol üstlenmesi anayasa yapım süreci için önemli etkenlerdir. Meclis ve Meclis Başkanı bu süreçte etkin ve temsili siyasi rolüne uygun hareket etmelidir, yönlendirici inisiyatifini güçlendirmelidir. Halkın ve bizlerin beklentisi bu yöndedir.
“Bu görüşlerimizi dikkate alacak bir çalışmaya destek vermekten geri durmayacağımızı sizinle ve kamuoyuyla paylaşır, bilginize arz ederiz.”
MHP, CHP ve AKP ne demişti?
Meclis Başkanının mektubunun ardından ilk cevap Milli Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den gelmişti. Bahçeli mektubunda “MHP'nin 4 partinin oluşturacağı Anayasa Uzlaşma Komisyonunda anayasa yapım çalışmalarının sonlandırılması için olumlu çabalarını ve katkılarını sürdürmeye kararlı olduğunu ifade eder, saygılar sunarım” demişti.
Cumhuriyetçi Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da CHP olarak mevcut anayasada ilk dört maddede ifadesini bulan kurucu ilkelerinin korunmasının, kuvvetler ayrılığının, hukuk devletinin ve parlamenter sistemin esasına dayalı anayasa değişikliğinin hedefinde yer aldıklarını belirmişti.
Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da , "Komisyona katılan siyasi partilerin herhangi bir ön şart ve dayatmayla çalışma usul ve esaslarını sınırlamaması durumunda Komisyon çalışmalarını sürdürmeye hazır olduğumuzu beyan ederim" demişti. (BK)