Halkların Demokratik Partisi Muş Milletvekili Gülistan Kılıç-Koçyiğit, 15-49 yaş aralığında bulunan tüm kadınlara regl dönemlerinde kullanmış oldukları hijyen ürünlerinin tamamının ücretsiz biçimde sağlanmasına dair Meclis Başkanlığı’na öneri sundu.
“Pandemide kadın yoksulluğu arttı”
Kılıç-Koçyiğit, önerisinde şunları belirtti:
“BM Kadın Birimi’nin verilerine bakıldığında; erkeklerden çok kadınların yoksulluk içinde yaşadığı, aynı yaştaki 40 milyon erkeğe kıyasla 25-34 yaş arası 50 milyon kadın olduğu belirtilmektedir. Kısacası Covid-19salgını farklı cinsiyetleri aynı şekilde etkilememekte, bu yüzden devletler tarafından alınan önlemlerin bu gerçeği yansıtması ve buna göre şekillenmesi gerekiyor.
“Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)’in 2019 yılı içerisinde açıklamış olduğu verilere bakacak olursak kadın nüfusunun 41 milyon 433 bin 861 kişi, erkek nüfusunun 41 milyon 721 bin 136 kişi olduğu görülecektir. Bu bakımdan yukarıda belirttiğimiz ve işbu kanun teklifinin de ana konusunu çevreleyen kadın yoksulluğunun ülkemiz içerisinde de yoğun olarak yaşandığı tespitini yapmak güç değildir.
"Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğundan, kadınların yoksulluğunu derinleştiren önemli bir başlık ise, regl dönemlerinde kullanmış oldukları hijyen malzemelerinin ücret karşılığı satılmasıdır. İçerisinde bulunduğumuz salgın döneminde; İskoçya'da parlamento oybirliğiyle regl dönemi ürünlerinin ücretsiz olmasına izin veren yasayı onaylarken kadınlara yönelik hijyen ürünlerini bedava sunan ilk ülke olarak tarihe geçti.
"İskoçya’nın ardından İngiltere ise kadınların regl döneminde kullandığı hijyen ürünlerinden vergi alımını kaldırdı. Bu önemli gelişmelerin diğer tüm dünya ülkelerinde planlanması gerekmekte, gelecek dönemlerde yaşanabilecek olası kriz dönemlerinden daha az hasarla çıkılması için kalıcı politikalar üretilmelidir.
"Bir kadın ortalama hayatının 2 bin 535 gününde regl olmakta ve bu yaklaşık yedi yıla tekabül ediyor. PEdler ücretsiz olmalı."
İskoçya'da tüm kadınlara ücretsiz
Sosyal tesisler, gençlik merkezleri, eczane gibi kamuya açık alanlarda hijyenik ped ve tampon gibi ürünlerin bulundurulması ve ihtiyaç sahiplerinin bunlardan ücretsiz yararlanması sağlandı.
Yeni Zelanda’da pedler öğrencilere ücretsiz dağıtılıyor.
Türkiye'de imza kampanyası başlatıldı
Türkiyeli bir grup kadın, “Viagra için yüzde 8 KDV ödenirken, kadınlar, hijyen ürünleri ihtiyaç sayılmadığı için yüzde 18 KDV ödüyor” diyerek, Ocak 2019'da hijyen ürünlerindeki yüzde 18 KDV oranının düşürülmesi için imza kampanyası başlattı. (EMK)