Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış- Beştaş ve Saruhan Oluç, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 20 Mart gecesi geri çekilen İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin ve yaratacağı olumsuz etkileri tespit etmek ve alınması gereken tedbirleri belirlemek amacıyla Meclis’in acil ve özel bir gündemle toplanması için ikinci kez genel görüşme talep etti.
"Kadının korunması yönetimin vazifesidir"
Mayıs 2011 yılında İstanbul Sözleşmesi’nin imzaya açıldığı ve 2014 yılında ise yürürlüğe girdiği sene, Türkiye’nin sözleşmeyi çekincesiz olarak imzaladığı ve onayladığı belirtilen önergede, İstanbul Sözleşmesi’nin maddelerine de yer verildi.
“Her ne kadar 6284 Sayılı yasa ve önemi iktidar tarafından İstanbul Sözleşmesi’ne alternatif olarak lanse edilse de İstanbul Sözleşmesi’nin kapsamı kadar geniş olmadığı şüphesizdir. Günde neredeyse en az iki kadının katledildiği, yüzlercesinin şiddete uğradığı bir coğrafyada kadını en üst düzeyde koruyucu tedbirlerin alınması zarurettir ve yönetimin vazifesidir. Türkiye İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamadığı gibi anayasaya aykırı biçimde tek taraflı çekilme kararıyla ne yazık ki kadınları eşit yurttaş olarak görmediği vurgusunu yapmış, bunu da tüm dünyaya ilan etmiştir.”
“Parlamento yetkilerinin gaspının kadın kazanımlarına dönük olarak gerçekleştirilmiş olması kadına yönelik şiddetle mücadelede büyük bir zafiyete yol açacağı nettir. Bu bağlamda sözleşmeden çekilmenin yaratacağı olumsuz etkileri tespit etmek ve buna yönelik alınması gereken tedbirleri belirlemek amacıyla parlamentoda derhal bir genel görüşme açılmasını arz ve talep ederiz.”
(EMK)