Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, bir yasama faaliyeti olan soru ve araştırma önergelerinin neden yanıtlanmadığı ve reddedildiğine dair Meclis Başkanlığına verdiği önergeye de açıklama gelmediğini ifade etti.
Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesine verilen cevapta, reddedilen önergelerin TBMM İçtüzüğü’nün 67/2. maddesindeki “kaba ve yaralayıcı ifadeler” kısmı gerekçe gösterilerek geri gönderildiği ifadesi yer aldı.
Ancak hangi ifadelerin “kaba ve yaralayıcı” bulunduğu yine açıklanmadı.
Ret gerekçesi olan madde şöyle:
“Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa, Başkan, gereken düzeltmelerin yapılması için, o yazı veya önergeyi sahibine geri verir.”
Hangi ifadeler “kaba ve yaralayıcı” bulundu?
HDP’li vekillerin daha önce verdiği birçok önerge de bu gerekçeyle reddedilmişti.
Danış Beştaş, reddedilen önergelerdeki hangi ifadelerin “kaba ve yaralayıcı” bulunduğunu sorgulayan yeni bir önerge verdi ancak bu önergeye de sadece İçtüzüğün ilgili maddesinin yer aldığı bir cevap verildi.
Meral Danış Beştaş, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Uzun zamandır TBMM Başkanlığı soru ve araştırma önergelerini iade ediyor. İadelere gerekçe dahi gösterilmezken bu konuda neyin iade konusu olup olmayacağına yönelik ‘Hangi kelime ve ibareler kaba ve yaralayıcı bulunmaktadır? Buna ilişkin oluşturduğunuz bir sözlük var mı?’ şeklinde sorular yöneltmiş olduğumuz önergemize verilen cevapta da hiçbir açıklama bulunmuyor. TBMM Başkanlığı iadelere gerekçe olarak İçtüzüğün 67. maddesini göstermekle yetindi.”
“Ülke sorunlarını Meclis gündemine taşımada güçlük içerisindeyiz”
Meral Danış Beştaş’ın önergelerin neden reddedildiğini, iade edildiğini sorduğu önergesinde, şu bilgiler yer alıyordu:
“Yasama yetkisinin asilliğinin sonucu olarak, yasama organının anayasanın belirlediği amaçları gerçekleştirmek yükümlülüğü söz konusu olup parlamenterin asli görevlerinden birisi de önergelerle yürütmeyi denetlemektir ve bu bir yasama faaliyetidir.
“Başkanlığınıza sunmuş olduğumuz soru ve araştırma önergeleri hakeza kanun teklifleri İçtüzüğe uygun bulunmadığı gerekçesiyle sıklıkla iade edilmekte olup ülke sorunlarını Meclis gündemine taşımada büyük güçlük içerisindeyiz.
“Öte yandan gündelik yaşamda sıklıkla kullanılan ifadeler Meclis çatısı altında yasaklanmakta, parlamenterin düşünceyi ifade hürriyetine sınır getirilmektedir. Gündelik yaşam içerisindeki asgari hukuk kuralları dahi parlamento çatısı altında sınırlandırılmış olup, herkesin ifade özgürlüğü standartlarının gerisine düşen bir uygulama ile karşı karşıya olduğumuz açıktır.”
“İşkence ve tecrit yerine ne kullanılması öneriliyor?”
Önergede ayrıca şu sorular yer alıyordu:
* Hangi kelime ve ibareler “kaba” ve “yaralayıcı” bulunuyor? Buna ilişkin oluşturduğunuz bir sözlük var mı?
* Başkanlığınıza sunmuş olduğumuz önergelerin sıklıkla iade edilmesi ve oluşan kırtasiyenin önlenmesi amacıyla “kaba ve yaralayıcı” kelimelerin neler olduğuna dair bir bilgi notunun parlamenterlere gönderilmesi gündeminizde olacak mı?
* Önergelerde yer alan ibarelerin “kaba ve yaralayıcı” olduğunu belirleyen bir birim var mı? Bu birimin kendisine ait kaba ve yaralayıcı ibareler sözlüğü var mı?
* “İşkence” ve “tecrit” sözcüğünün iade nedeni olduğu nazara alındığında, bu kelimeler yerine ne kullanılması öneriliyor? (AS)