Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çocuk İstismarı Önleme Komisyonu Raporu’na şerh koydu.
HDP Parlamento Kadın Grubu Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu raporun genel perspektifi sorunlu olduğu ve raporda çocuk haklarıyla bağdaşmayan yanlış tespit ve öneriler bulunduğu için muhalefet şerhi koyduklarını bildirdi.
Kerestecioğlu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, komisyonun her partiden eşit sayıda üye prensibine göre oluşturulmadığını ve bunun komisyonun çalışmalarını ve karar alma mekanizmalarını olumsuz yönde etkilediğini anlattı.
“Karaman’daki yurtları yerinde görerek, alınacak önlemleri tespit etmesi, kurumlar yerine çocukları koruması gereken komisyon; yaklaşık üç ay boyunca masa başında uzmanları dinledi.
"İdarenin önleme yükümlülüğü ve sorumluluğu olmasına rağmen komisyonda hiçbir bakan dinlenmedi.
“Sonuçta 400 sayfalık, adeta bütün bir çocuk mevzuatı şeklinde önümüze konulan, genel perspektifinde sorunlar bulunan ve yeterli somut öneriye sahip olmayan bir Komisyon Raporu tarafımıza iletildi ve rapor için birkaç gün içerisinde muhalefet şerhi hazırlamamız istendi.
“Ancak ısrarlarımız sonucunda bunun bir taslak olduğu söylenerek rapora son haline gelmeden önce öneriler sunmamız kabul edildi. 30’a yakın önerimiz rapora dahil edildi. Ancak yine de muhalefet şerhimizi komisyona teslim ettik.”
Kerestecioğlu “önleme mekanizmalarının bir an önce devreye sokulması amacıyla, komisyonda da ortaklaşılarak kararlaştırıldığını” belirttiği Çocuk Hakları Komisyonunun derhal Mecliste kurulması gerektiğini de vurguladı.
TIKLAYIN - MECLİS'TE DAİMİ BİR ÇOCUK HAKLARI İZLEME KOMİSYONUNA İHTİYAÇ VAR
Öneriler
Muhalefet şerhinde yer alan önerilerin bazıları şöyle...
*Özellikle çocuk yaşta evliliklerin kesinlikle yasaklanması,
*Kimyasal kastrasyon gibi çocuğun cinsel istismara uğramasına çözüm olmayacak popülist uygulamalardan vazgeçilmesi,
*Çocuk cezaevlerinin kapatılması,
*Çocukların haklarını güçlendirmek yerine, her protestolarında “terör”le ilişkilendirilmeleri anlayışından terkedilmesi,
*Başta çocukların ve bütün sivillerin yaşam hakkı olmak üzere, herkesin barışçıl, demokratik ve özgür bir ortamda yaşayabilme hakkı için savaş politikalarından vazgeçilmesi,
*Çocuk işçiliğine son verilmesi,
*Cinsel yönelim ve cinsel kimlikleri nedeniyle istismara uğrayan çocukların artık görmezden gelinmemesi,
*Bütün çocukların eksiksiz olarak eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimiyle istismarın önlenebilmesi için onlarla ilişki kuracak her bir kurum, personel ve kişinin eğitimden geçirilmesi ve kurumların bu alanda çalışan bağımsız kişi ve kurumlarca denetlenmesi,
*En temel görev olarak çocukların güçlendirilmesi için gereken her türlü önlemin alınması.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) de rapora şerh koymuştu. (YY)