Fotoğraf: Evrensel
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemeleri protesto etmek amacıyla 16 Ağustos'taki bir günlük iş bırakma eylemine katılan aile hekimlerine açılan soruşturmaları ve cezaları Meclis gündemine taşıdı.
HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.
Güzel önerge metninde, 30 Haziran'da Resmi Gazete yayımlanan Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemelerin aile hekimlerinin hak kayıpları yaşamasına yol açtığı ve iş güvencesini ortadan kaldırdığını ifade etti:
"Yeni yönetmelik ile sözleşme yenileme ve fesih yetkisi İl Sağlık Müdürlüklerine verilmiş olup zaten iller arasında var olan uygulama farklılıkları kişilerin insafına bırakılmıştır. Açığa alma, sözleşme yenilememe gibi olağanüstü yetkiler, tüm hukuk kuralları çiğnenerek İl Sağlık Müdürlüklerine verilmiştir."
Aile hekimlerinin, yönetmeliğin yeniden düzenlenmesi talebiyle 16 Ağustos'ta bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdiğini hatırlatan HDP'li Güzel, "Söz konusu hukuksuzluklara karşı Anayasal ve demokratik haklarını kullanarak iş bırakma eylemi gerçekleştiren 800 aile hekimi hakkında soruşturma başlatılmış, İzmir'deki hekimlere soruşturma tamamlanmadan maaş kesintisi cezaları verilmiştir. Maaşlarından kesinti yapılan aile sağlığı çalışanları maaş bordrolarına ulaşamamıştır" dedi.
TIKLAYIN - TTB'den Aile Hekimliği düzenlemesine tepki
TIKLAYIN - Aile hekimleri iş bıraktı: "Yönetmelik geri çekilsin"
İş bırakma eylemi yasal bir hak
Önergede kamu görevlilerinin, sendikalarının aldığı kararlar doğrultusunda toplu eylem hakkına sahip olduklarını hatırlatan Güzel, bu hakkın başta ILO 87 ve 98 nolu sözleşmeleri olmak üzere uluslararası sözleşmelerde, insan hakları sözleşmelerinde, Anayasa ve mahkeme kararlarında hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde tanındığını, bu konuda çok sayıda AİHM, Danıştay ve idari yargı kararı bulunduğunun altını çizdi.
Sorular
HDP'li Güzel'in Bakan Koca'dan yanıtlamasını talep ettiği sorular şöyle:
- 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile aile sağlığı emekçilerinin açığa alınması, sözleşme feshi gibi yetkilerin İl Sağlık Müdürlüklerine verilmesinin Anayasal dayanağı nedir? Söz konusu durumun uygulamada yaratacağı farklılıkların neden olacağı hak ihlallerine karşı ne gibi tedbirler alınmıştır?
- Söz konusu sözleşmede düzenlenen kronik hastaların takibinde getirilen kota ve performans uygulamasının emekçilerin özlük haklarında yaratacağı hak kayıplarına, ücret kesintilerine, artan iş yüküne ve mobbinge karşı ne gibi tedbirler alınacaktır? Söz konusu düzenlemeyi çalışma barışını da bozması nedeniyle iptal etmeyi düşünüyor musunuz?
- Aile Hekimliği çalışanlarının iç hukuk ve uluslararası hukukta güvence altına alınan demokratik haklarını kullanarak yaptığı iş bırakma eylemine karşı soruşturma başlatmak hukuki midir?
- Soruşturma tamamlanmadan verilen maaş kesinti cezalarının yasal dayanağı nedir? Söz konusu soruşturmayı başlatan ve soruşturma tamamlanmadan maaş kesintisi cezalarını uygulamaya koyan yetkililere herhangi bir idari soruşturma başlatılacak mıdır?
- Son 10 yılda sendikalarının aldığı eylem, etkinlik, iş bırakma kararına katılarak eylemlere katılan kaç kamu görevlisi hakkında soruşturma başlatılmış, kaçına ne gibi cezalar verilmiştir?
- Son 10 yılda Danıştay ve İdare Mahkemeleri tarafından, sendikaların yetkili kurullarınca alınan, üretimden gelen güçlerini kullanma çağırısına uyarak, sendikal faaliyet kapsamında göreve gelmeme fiilinin mazeret olarak kabul edildiği karar sayısı nedir? (KÖ)