Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) milletvekilleri, Meclis'te düzenledikleri basın toplantısında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın işkence ve kötü muamele şikayetiyle yaptığı başvuruyu reddetmesini değerlendirdi.
Milletvekilleri Hasan Özgüneş, Hüseyin Kaçmaz, Kemal Peköz, Meral Danış Beştaş, Nuran İmir, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sait Dede ve Şevin Coşgun’un katıldığı dünkü açıklamada, AİHM’in kararının, hükümetin mahkemeye verdiği savunmayla örtüştüğüne dikkat çekildi.
TIKLAYIN - AİHM, Öcalan’ın Kötü Muamele Başvurusunu Reddetti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın, 2008’de hücresinde yapılan aramanın ardından, “kötü muamele ve işkence yasağını ihlalden” yaptığı başvurusunu oybirliğiyle “kabul edilemez” buldu.
“Açık görüş yaptırılmadı, avukat yasağı 7. yılda”
Açıklamada konuşan Meral Danış Beştaş, Öcalan’ın tutulduğu İmralı Cezaevinin, “tek bir bireye ve özel statüye göre düzenlenmesiyle, dünyada tek örnek olduğunu” söyledi Öcalan’ın hakkı olmasına rağmen yerine getirilmeyen uygulamaları şöyle sıraladı:
“Avukat ve noterle görüşme, kültür ve sanat etkinliklerine katılım, telefon ile haberleşme, kütüphaneden yararlanma, mektup, faks alma ve gönderme, muayene ve tedavi hizmetleri, ziyaret hakkı, televizyon ve radyo hakkı, spor hakkı… Bunların hiçbiri şu anda İmralı adasında uygulanmıyor.
“Avukat yasağı 7. yıla girdi, 670 defa avukatları başvuru yaptı. Her seferinde matbu gerekçelerle bu talepler reddedildi.
“Dünyada en uzun süre haber alınamayan mahpus durumunda. Ailesi, avukatları, kamuoyu bu konuda bir bilgiye sahip değil. En son 11 Eylül 2016’da kardeşiyle görüşmüştü. O günden beri tüm başvurular reddedildi.
“Siyasi işbirliği, çıkar anlaşmalarının sonucu”
Meral Danış Beştaş, AİHM’in kararıyla ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:
“AİHM hiçbir yargılama faaliyet yapmadan, kimseyi dinlemeden, avukatları dinlemeden, Öcalan’ın görüşmelerine başvurmadan karar verdi.
“Dedi ki, ‘İşkence iddiası belgelenemedi, Öcalan’ın kendisi şikayetçi değil. Türkiye hükümeti de, düzenli kontrolleri yapılıyor, avukatların başvurusu kabul edilemez, diyor’. Hükümetin savunması ve AİHM kararı aynı.
“AİHM bu kararıyla işkenceyi onayladı, meşrulaştırdı, işkencenin tarafı oldu. AİHM avukat, doktor, aile görüşmesi yapamadığını bilmiyor mu? Nasıl başvursun, nasıl şikayet etsin? İletişimin sıfır olduğu bir mahpus.
“Tüm bu kararları siyasi bir saikle alıyor. Tecrit ve izolasyonu da onaylıyor, Kürt halkına yönelik savaş, imha, inkar politikasını da onaylıyor.
“Bu kararı tanımıyoruz. AİHM kararı AKP’nin yaklaşımının karara dönüşmüş şeklidir. Bu siyasi işbirliğidir, çıkar anlaşmalarının sonucudur.”
Açıklama, tecridin bitirilmesi talebiyle sona erdi. (AS)