Fotoğraf: HDP
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasını ilişkin Meclis Başkanlığı’na kanun değişikliği teklifi verdi.
Beştaş, toplanma ve gösteri hakkının anayasal güvence altında olduğunu hatırlatarak, “Bu hakkın uygulamada tamamen yok sayıldığına ve özellikle OHAL dönemi sonrasında yasaklamaların giderek artışına şahit olmaktayız. OHAL dönemi sonrasında il valilikleri herhangi bir toplumsal gündemi gerekçe yaparak 30 günlük eylem etkinlik yasağı getirmektedir” dedi.
"Valiller 2911'i gerekçe gösteriyor"
Beştaş, Valiliklerin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'nın 17'nci maddesini (Bölge valisi, vali veya kaymakam, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı geçmemek üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde yasaklayabilir) gerekçe göstererek keyfi yasaklamalara gittikleri söyledi.
"Kayyım atamalarından sonra keyfi yasaklamalar"
Olağanüstü hal (OHAL) sonrası iktidarın katıldığı toplantı ve gösteriler harici genel olarak tüm gösterilerin yasaklandığına dikkat çeken Beştaş, şöyle devam etti: “Diyarbakır-Mardin-Van illerinde belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanması ile keyfi bir biçimde diğer illerde de uygulanmıştır. Örneğin; Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları’nın görevden alınmaları nedeniyle, çeşitli yasadışı eylemler gerçekleştirilmesi ihtimali gerekçe gösterilerek, Muğla’da 21 Ağustos 2019’dan 31 Ağustos 2019’a kadar eylem ve etkinlikler yasaklanmıştır.
"Demokratik haklar yok sayılıyor"
“Cumartesi Annelerine yönelik kolluk şiddeti, HDP’li milletvekillerinin polis ablukasına alındığı, kadınların şiddeti haykırdıkları toplantılarda yaşanan kolluk şiddeti ülkede demokratik hakların yok sayıldığının açık bir göstergesidir. Yurttaşların barışçıl taleplerini dile getirme araçlarına yönelik geliştirilen bu tür devlet aygıtlarının ağır hak ihlallerini beraberinde getirmesi büyük bir toplumsal kırılmaya neden olmaktadır."
Anayasa’nın maddelerine atıf
“Anayasanın düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti başlıklı 26 ‘ıncı maddesi; “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayımların izin sistemine bağlanmasına engel değildir.” Yine Anayasanın Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü düzenleme hakkı başlıklı 34’üncü maddesine göre “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.”
"Gösterileri kısıtlayan maddeler kaldırılsın"
Danış, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'nın 23 maddesi ve 4. Maddesi’nin (a) bendinin “kapalı yer toplantıları” ibaresinin “kapalı ve açık yer toplantıları” olarak değiştirilmesini, 10’uncu madde (Toplantı yapılabilmesi için, düzenleme kurulu üyelerinin tamamının imzalayacakları bir bildirim, toplantının yapılmasından en az kırksekiz saat önce ve çalışma saatleri içinde, toplantının yapılacağı yerin bağlı bulunduğu valilik veya kaymakamlığa verilir) ve 17’inci, 18 inci, 19'uncu, 22'inci, 28'inci, 29'uncu 30'uncu 31'inci 32'inci 33'üncü 34 üncü maddelerinin yürürlükten kaldırılmasını, talep eden kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. (RT)