Haberin Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Parti Meclisi Üyesi Nuray Türkmen ile Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, bugün Genel Merkezde düzenledikleri basın toplantısıyla partinin Çocuk Komisyonunun kuruluşunu duyurdular.
Hüseyin Kaçmaz, çocukların yaşadığı sorunları çözecek daimi bir meclis komisyonu olmadığın belirterek şunları söyledi:
Anadilinde eğitim
"Türkiye, BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi 14 Eylül 1990 yılında imzaladı ve sözleşmede yer alan anadili ve kültürel haklara vurgu yapan 17. 29. ve 30. maddelere çekince koydu. Böylece çocukların anadilinde eğitim hakkı ve eğitimin kültürel çeşitliliği içerecek şekilde düzenlenmesi gibi sorumlulukları üstlenmedi. Türkiye'de 10 milyonu aşkın çocuk bugün anadilinde eğitim göremiyor.
Çocuk işçiliği
"Türkiye'de çocuk işçiliği halihazırda yasak olmasına rağmen engellenmiyor. Çocuk işçiliği çocukları çocukluklarını yaşamaktan alıkoyan, potansiyellerini ve saygınlıklarını eksilten, fiziksel ve zihinsel gelişimlerine zarar veren işlerde neredeyse köle emeği koşullarında çalıştırılmasına dönüştü.
Hapishanedeki çocuklar
"Yine, anneleriyle birlikte 0-6 yaş grubu toplam 345 çocuk cezaevinde bulunuyor. Bunun yanı sıra 60'ı kız çocuğu olmak üzere 1.896 çocuk cezaevinde tutuluyor. Çocuklar cezaevlerinde şiddet, işkence, taciz ve kötü muameleye maruz kalıyor. Yakın tarihte Pozantı, Şakran, Kürkçüler, Antalya ve Sincan Çocuk Ceza İnfaz Kurumları'nda kalan çocukların gördüğü işkence, kötü muamele ve diğer onur kırıcı muameleler bunlardan sadece kamuoyuna yansıyan birkaçı.
"Çocuk Bakanlığı kurulması elzem"
"Türkiye'de çocukların yaşadığı ciddi sorunlara ve 23 milyona yakın çocuk nüfusuna rağmen gerekli yasal düzenlememeleri yapacak, çocukların karşı karşıya olduğu yapısal sorunlara bütünlüklü çözümler üretecek daimi bir çocuk komisyonu Meclis bünyesinde yok.
"Partimiz bir çocuk ihtisas komisyonunun kurulması için yıllardır mücadele veriyor. Ayrıca Çocuk Bakanlığının kurulmasının elzem olduğu çokça Meclis'te partimiz tarafından dile getirilerek bu konuda da bir kanun teklifi hazırlandı, bu temelde ilgili birime sunuldu. Ancak ne Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran iktidar ne de diğer muhalefet bloku bu konuyu sahiplenici bir tutum sergileme yoluna gitti. Bu amaçla geçtiğimiz hafta partimiz bünyesinde bir çocuk komisyonunun kurulmasını MYK'da karar aldık."
Çekince koyulan maddeler ile ilgili BM'ye mektup
Türkiye'nin çekince koyduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi maddeleriyle ilgili UNESCO ve UNICEF'e mektup gönderdiklerini belirten Nuray Türkmen ise şöyle konuştu:
"Çocuk Komisyonumuzun kurulması sadece çocukların sorunları üzerinde değil, çocuklarla birlikte bir politika üretmek, çocukların özgürleşmesine katkıda bulunmak için böyle bir komisyona talip olduk. Geleneksel ve modern anlayışa itiraz ederek bir çocuk politikası oluşturuyoruz. Geleneksel yöntem çocuğu ailenin mülkiyeti, modern anlayış ise çocuğu bir proje olarak görüyor. Bu iki anlayışa itiraz ederek bir çocuk komisyonu kurduk."
Türkmen yapacakları çalışmaları ise şöyle sıraladı:
- Meclis bünyesinde yalnızca çocuklar için çalışan bir ihtisas komisyonunun kurulması için gerekli çalışmaları yürüteceğiz.
- HDP, Çocuk Bakanlığının kurulması için birçok defa kanun teklifi verdi. Bu bakanlığın kurulması için çalışmaya devam edeceğiz.
- Meclis'te kamu bütçesinin oluşturulduğu bütçeleme süreçlerinde "Çocuklara Duyarlı Bütçelemeyi" hayata geçirmek için çalışacağız.
- Yine, çocuklarla çalışan sivil toplum örgütleri, baro ve diğer kurumlarla beraber geniş katılımlı bir sempozyum düzenleyerek bütünlük bir çocuk politikasının inşası için çalışacağız.
- Yerel yönetimlerde, kamu kurumlarında ve TBMM'de gündeme gelecek yasal düzenlemelerde, uygulama ve kararların çocuklar üzerindeki dolaylı ve doğrudan etkisini analiz etmek ve değerlendirmek için 'Çocuk Etki Değerlendirmesi (ÇOED)' raporlarının hazırlanmasına yönelik yasal altyapının oluşturulması için gerekli çalışmaları yapacağız.
- Çocuk cezaevlerinin kapatılması amacıyla gerekli alt yapı çalışmalarının sağlanması için yasama faaliyetleri yürüteceğiz.
- HDP Çocuk Komisyonun kurulmasıyla amaçlanan nihai hedef ise Galler gibi birçok ülkede örneği bulunan Çocuk Parlamentosunun Türkiye'de de oluşturulması ve toplumsal yaşamın bütününde tüm çocukların eşit kabul edilerek kendi sözlerini söyleyebilme gücünü kazanmasıdır.
(AÖ)