HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, HDP seçim bildirgelerine toplatma kararı hakkında bir açıklama yaptı; “Bir hâkimliğin kendini YSK yerine koyarak ve daha da ileri giderek verdiği el koyma kararı hükümsüzdür” dedi.
Ağrı Sulh Ceza Hakimliği’nin 16 Ekim 2015 tarihli “el konulma” kararı ile Savcılığın 2015/4657 soruşturması kapsamında, HDP program ve ilkelerinde yer alan, 7 Haziran seçim çalışmalarında da kullanılan seçim bildirgesinin eki olan bildirilerin suç delili olması gerekçesiyle bazı illerde toplatıldığı medyaya yansımıştı.
Söz konusu karara itiraz yolunun açık olduğunu ancak karar henüz kesinleşmeden birçok ilde bildirgelerin toplatılmaya başladığını vurgulayan Danış Beştaş, seçim sürecinde denetim ve yaptırım yetkisinin Yüksek Seçim Kurulu’nda olduğunu hatırlattı.
Danış Beştaş, “El konulmaya gerekçe gösterilen ‘inadına yerinden yönetim’ başlıklı metin parti programımızda da demokratik özerklik çerçevesinde yer almış ve Yargıtay’ca onaylanmıştır” dedi.
HDP avukatları dün karara itiraz etmiş, Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği kararın, sadece sorumluluk alanında yer alan kent merkezi için geçerli olduğunu, bu karar gerekçe gösterilerek başka yerlerde broşürlerin toplanamayacağını söylemişti.
Seçim bildirgesinde "Özyönetim ya da Yerinden Yönetim"
HDP'nin seçim bildirgesinde ilgili bölüm şöyle:
Özyönetim ya da Yerinden Yönetim * Merkezin yerel üzerindeki vesayetini ortadan kaldıracak anayasal adımlar atılacak. Vali dâhil yerel yöneticilerin seçimle işbaşına gelmesi için gerekli yasal, idari ve yapısal düzenlemeler yapılacak. Yerel kaynakların kullanımında yerel yönetimlerin yetkileri artırılacak. * Yerellerdeki dil, kültür, inanç, hafıza ve ihtiyaç farklılıklarını gözeten çoğulcu politikalar geliştirilecek. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na konulan şerhler kaldırılacak ve ilgili ek maddeler imzalanacak. * Türkiye'nin tamamını kapsayacak şekilde sosyal, siyasal, kültürel, ekolojik, ekonomik ve coğrafi nitelikler göz önüne alınarak bölgeler belirlenecek ve bölge meclisleri oluşturulacak. Bölge meclisleri, Türkiye'nin geneli için özerk ve demokratik yerinden yönetim birimleri olacak. * Halkların yönetime doğrudan katılmasını sağlamak için en alt coğrafi birimden başlayarak köy, mahalle, ilçe ve kent meclisleri kurulacak, siyasi yönetim yapısı bir meclisler piramidi olarak inşa edilecek. Bu meclislere ek olarak ayrıca kadın, gençlik, ekoloji ve işçi meclisleri inşa edilecek ve tüm halk meclislerinin eşgüdümünü sağlayacak toplumsal ağlar, platformlar gibi gerekli mekanizmaların kurulmasının önü açılacak. |
Köylülere tehdit iddiası
Danış Beştaş’ın açıklamasında Van’ın Çatak ve Eriş ilçelerinde, jandarma ve askerlerin köylüleri HDP’ye oy vermemeleri konusunda tehdit ettikleri iddiası da yer aldı.
Danış Beştaş, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Son günlerde Van ili Çatak ve Erciş ilçeleri ve köyleri başta olmak üzere bir kısım köylerde jandarma ve askerlerin köy ahalisinden, savcılık kararı iddiasıyla ve korucu baskısı ile imza almaya çalıştıkları konusunda partimize yapılan şikayet ve başvurular olmuştur. Askerlerin baskısı ile belirtilen köylerdeki köylülere boş bir kâğıda ayakta, oturarak, tek ayaküstünde, sağ elle, sol elle vs. şekillerde 60’a yakın imza attırılmıştır. İmzaların alınma gerekçesi olarak köylülere, 7 Haziran seçimlerde HDP yoğun olarak oy çıkması gösterilmiştir. 1 Kasım seçimlerinde de HDP’ye oy vermeleri halinde köylülere “görüşeceğiz” şeklinde tehditler yapılmıştır.
“Bu uygulama seçmen iradesini tehditle değiştirme girişimidir. Bu uygulamaları ve işlemleri yürütenler hakkında gerekli yasal yollara başvuracağımızı kamuoyuna bildiririz.” (ÇT)