*Fotoğraflar; HDP'nin web sitesinden ve Selçuk Mızraklı'nın, Ayhan Bilgen'in, Şevin Alaca'nın Twitter hesaplarından alındı.
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüleri Hediye Karaaslan, Salim Kaplan ve HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, partinin genel merkezinde "İrade Gaspı ve Kayyım Gerçekleri" raporunu açıkladı.
Hediye Karaaslan, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olarak üç dilde yayımlanan raporla ilgili "Siyasal iktidar ve İçişleri Bakanlığı bir süredir partimize, belediye eşbaşkanlarımıza, belediye faaliyetlerimize dönük bir kara propaganda yürütüyor. İlk kayyım atamasına başlandığı 2016 sürecinden bugüne kadar neredeyse kesintisiz bir şekilde bu propagandaya devam ettiler. Öyle ki her gün tek merkezden servis edilen çarpıtma iddialarla karşı karşıya kalıyoruz. Bakanlık hızını alamayarak üç ay önce kara propagandasını bir kitapçığa dönüştürdü" dedi.
"Kayyım sistemi halk vicdanında çöktü" diyen Karaaslan, sözlerini "Bakanlık yetkilileri, iktidarın memurları olan kayyımları 'hizmetler' adı altında meşrulaştırmaya çalışıyor. Çünkü her gün kayyımların yolsuzlukları, usulsüzlükleri, halk ve kadın düşmanı politikaları basına ve kamuoyuna yansıyor" ifadeleriyle sürdürdü.
48 belediyeye kayyım atandı
Karaaslan, İçişleri Bakanlığı'nın kitapçığına karşı hazırladığımız rapor için kapsamlı bir çalışma yaptıklarını anlatıp şöyle dedi:
"19 Ağustos 2019'dan itibaren kayyımlar halk iradesine atanmaya başlandı. Üç büyükşehir, beş il, 33 ilçe olmak üzere 48 belediyemize kayyım atandı. 72 belediye eşbaşkanımız bu süreçte gözaltına alındı. 19 kadın arkadaşımız olmak üzere 37 belediye eşbaşkanımız çeşitli tarihlerde cezaevlerinde tutsak edildiler.
15 belediye eşbaşkanı tutuklu
"Hâlâ Türkiye'nin değişik cezaevlerinde 15 belediye eşbaşkanımız tutsak. Bunların yedisi kadın belediye eşbaşkanımız. Yine iktidar bu dönemde yedi belediye eşbaşkanımıza ev hapsi verdi. Altı belediye eşbaşkanımız 10 aydır ev hapsinde. Ne iddianame ne de haklarında bir suçlama var. Ev hapsi bu dönemde bir cezalandırmaya dönüştü.
Belediye meclisleri fiilen kapalı
"İktidarın bu dönemdeki gerçekleştirdiği irade gaspının en büyük yansıması yerelde karar merci olan belediye meclislerinde gerçekleşti. 807 belediye meclis üyemiz görevini yerine getiremez hale geldi. Kayyımlar yerelin karar organı olan belediye meclisini fiilen kapattılar, halkın yönetime katılma hakkını gasp ettiler.
"Bu süreç içerisinde 48 kayyım atanan belediyede 4 milyon 356 bin 819 seçmenin iradesi gasp edildi. Yani yurttaşlık hakkı seçme seçilme hakkı da bu süreçte halkın elinden alındı. Bu dönem siyasal iktidarın hiç olmadığı kadar kadın kazanımlarına ve eşbaşkanlığa yöneldiğini görüyoruz. Kadın kazanımları kayyım vasıtasıyla yok edildi, eşbaşkanlık kriminalize edilmeye çalışıldı.
"Eşbaşkanlık iddianamelere konu ediliyor"
"Eşbaşkanlık sistemimize bu dönem bakanlık tarafından ciddi saldırılar yapılıyor. Eşbaşkanlık, iddianamelere konu ediliyor, suç duyurusunda bulunuyorlar. Ama ne bakanlık yetkililerinin ne de talimatla çalışan yargı sisteminin bir suç unsuruna rastlamadığını belirtmek isteriz.
"2019'da HDP'nin yerel yönetimlere kadın adayları eşbaşkan olarak göstermesi ile birlikte kazandığımız belediyelerin yüzde 90'ında kadın eşbaşkanlar kazandılar. Bu, kadın mücadelesi açısından, kadının siyaseti açısından muazzam bir gelişmeyi ifade ediyor. HDP'nin kazandığı belediyelerde yüzde 55 oranında kadın belediye eşbaşkanı temsiliyeti var. En yakın parti yüzde 50 oranına dahi yaklaşamıyor. Yüzde 20'lerde kalan bir gerçeklik var.
Karaaslan: Eşbaşkanlıkta ısrarcıyız
"Onun için biz diyoruz ki eşbaşkanlık sisteminde ısrarcıyız. Özgür ve eşit yaşamda ısrar ettiğimiz sürece eşbaşkanlık sisteminde de ısrar edeceğiz. Bu dönemde kadın kazanımlarına kayyımların yöneldiğini, kadın düşmanı politikalar yürütüldüğünü ifade etmek isteriz."
"Van'da kayyım geldikten sonra 11 kadın çalışanımız açığa alındı. Örneğin Mardin Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanımız kayyımın gelmesiyle memurluktan ihraç edildi. Mardin'de, Batman'da, Sur'da kadın politikaları müdürlüklerine erkek atadılar. Mardin'de 'alo şiddet' hattını kapattılar. Özalp'ta Kadın Kültür Merkezi'ni, Muradiye Ayşe Şan Kadın Kütüphanesi'ni ve Konuk Evi'ni kapattılar. Sur'da Amida Kadın Merkezimizi kahvehaneye dönüştürdüler."
(DŞ)