Halkların Demokratik Kongresi Kadın Meclisi hayatını kaybeden tarım işçisi kadınlara dikkat çekti, hükümetin güvenlikli koşulları oluşturmasını istedi.
“Hükümet, derhal tarım işçilerinin güvenlikli çalışma koşulları için tedbir almalı, bu koşullar denetlenmelidir.
“Kadın işçilerin geride bıraktıkları eş ve çocuklara bakanlık tarafından derhal tazminat ödenmeli, yaraları sarılmalıdır.
“Bakanlık daha sonra, tazminat sorumlularına rücu etmelidir.”
“Kadınlar makineye dönüşüyor”
Tarım işçisi kadınların hem en ucuz işgücü olarak kullanıldığını, hem de en güvenliksiz koşullarda çalıştırıldığını anlatan HDK açıklamasında, tarım işçisi kadınların sigortasız çalıştırıldığına da dikkat çekildi.
“Tarım işçilerinin sendikal örgütlenmesinin olmaması, işçiler aleyhine var olan durumun sürgit devamına yol açmaktadır.
“Tarım işçisi kadınlar günde 15-16 saat çalışıyorlar. Kadın tarım işçileri, çoğu kez çalışma yerlerine yakın çadırlarda, insanlık dışı koşullarda tüm ailenin yaşamını sürdürmesi için, insanlıktan çıkarcasına çalışıyorlar.
“Cinsiyetçi işbölümünün onların sırtına yıktığı çamaşır, bulaşık, çocuk bakımı gibi işlerin altından kalkmaya çalışırken kendi varlıklarını kendileri de unutuyor, sadece bir makineye dönüşüyorlar.”
Talepler
Tarım işçisi kadınların güvencesiz ve güvenliksiz koşullarda ve ucuz işçi olarak emeğinin gasp edilmesine son verilmesi gerektiğinin altını çizen HDK önlem ve taleplerini de anlattı.
“Tarım işçisi kadınların cinsiyetçi işbölümü altında ezilmemesi için, çocukları için kreş hizmeti ve eğitim desteği sağlanmalıdır.
“Tarım işyerlerinde, işçilerin yemek, çamaşır ve temizlik ihtiyaçları için gerekli tesisler işverenler tarafından veya yerel yönetimlerle merkezi devlet tarafından sağlanmalıdır.”
10 ayda 101 kadın işçi
HDK’nın verdiği bilgiye göre, 2014’ün yılının ilk 10 ayında 64’ü tarım emekçisi olmak üzere 101 kadın işçi hayatını kaybetti.
Son olarak Isparta Yalvaç ilçesinde tarım işçilerini taşıyan midibüsün devrilmesi sonucu 15’i kadın işçi olmak üzere 18 tarım işçisi yaşamını yitirdi.
27 kişilik midibüse 47 tarım işçisi bindirilmişti.
Taşıma sorunu
HDK tarım işçilerinin işyerlerine taşınmasında can güvenliğini sağlayacak servisler yerine kamyonet kasası, traktör römorku ya da minibüs/midibüsler kullanıldığını, araçların “tıka basa doldurularak iş cinayetine davetiye çıkarıldığını” belitti. (YY)