* Fotoğraf: Pixabay
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, infaz düzenlemesinin mahpuslara arasında yarattığı eşitsizliğe dair yazılı basın açıklaması yaptı.
7242 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmiş ve 15 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
CHP, kanunun tümünün şekil bakımından iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesini istemiyle AYM’ye başvurdu.
AYM dün başvuruyu usulden inceleyip kabul etti, ileri bir tarihte esastan incelemeye geçecek.
“Ne gibi hukuki ve toplumsal yarar gözetildi?”
HDK’nin açıklamasında, kanunun yasa önünde eşitlik ilkesine aykırı olduğu ifade edildi:
“Muhalif partilerin, STK’ların, insan hakları kurumları ve hukuk örgütlerinin tüm çabasına rağmen yasa önünde eşitlik ilkesine aykırı olarak ilgili düzenlemede siyasi mahpuslar kapsam dışı bırakıldı.
“Yasa düzenlemesi ile ‘kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, göçmen kaçakçılığı, zimmet, rüşvet, dolandırıcılık, nefret ve ayrımcılık, ihaleye fesat karıştırma, çocuk kaçırma’ gibi suçlardan hükümlü olan mahpuslar serbest bırakıldı.
“Yasa düzenlemesinin bu kapsamının ne gibi bir hukuki ve toplumsal yarar amacıyla yapıldığına dair bir gerekçe sunulmadı.
“Hak ve özgürlükler sınırlandırıldı”
“Düzenleme virüs salgını gerekçesi ile yapılmış olsa da düzenlemenin içeriği salgın sebebiyle önlem alınma gerekliliğinin dışında ayrımcı bir nitelikte olup hak ve özgürlükleri sınırlandırma odaklı bir düzenlemedir.
“Tahliyelerdeki eşitsizliğin yanında yapılan yeni denetimli serbestlik düzenlemesinde de eşitlik ilkesi ihlal edilmiştir, yayınların mahpuslara ulaşımı sınırlandırılacaktır, disiplin cezaları gerekçesi ile mahpusların duruşmaya katılımı idare yetkisi ile engellenebilecektir, İnfaz Hakimliği’nin yetkisi genişletilerek disiplin cezalarının yasal denetim alanı kısıtlanmıştır.
“Pandemi süreci odaklı, yaşam hakkını esas alan bir infaz yasası düzenlemesi değil pandemi sürecini fırsat bilerek siyasi mahpusları dışlayan, hak ve özgürlükleri sınırlandıran bir infaz düzenlemesi ortaya çıkmıştır.
AYM’ye çağrı
“Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu tüm uluslararası sözleşmeler ve insan hakları sözleşmeleri ile Türkiye yasaları kapsamında tutuklamanın istisnai bir tedbir olduğu dikkate alınarak tüm tutuklular için suç tipine göre değerlendirme yapılıp tahliye veya ev hapsi benzeri adli kontrol tedbirlerinin hayata geçirilmesi çağrısında bulunuyoruz. Siyasi mahpusların serbest bırakılmasının gerekliliğinin altını çiziyoruz.
“Yasa değişikliklerinin Anayasa’ya aykırılığına dair Anayasa Mahkemesi’nin ivedilikle karar vermesi gerekir. Anayasa Mahkemesi tarafsız bir kurum olması gerektiğini hatırlayarak kanun önünde eşitlik, yaşam hakkı, sağlığa ulaşım hakkını da dikkate alarak karar vermelidir.” (AS)