Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) seçimli 2. Olağan Genel Kurulu Türkiye'nin birçok ilinden katılan 800 delegenin katılımıyla 10-11 Kasım tarihlerinde Ankara Kocatepe Kültür Merkezi'nde yapıldı. Genel kurulda, HDK'nin 1 yıllık faaliyet raporu değerlendirildi, 1 yıllık politik perspektifi belirlendi ve bir yıl boyunca görev yapacak olan 121 kişilik HDK genel meclis üyeleri seçildi.
HDK genel Kurulunun coşkusunun bir yıl öncesine göre daha fazla olduğu, katılan kurumlarda artış olduğu görülüyordu. Kaos GL, İstanbul LGBT, Ermenilerden oluşan topluluk Nor Zartonk ve Antikapitalist Müslüman Gençler de HDK'ye yeni katılanlar arasında.
HDK Genel Kurulu'na BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Milletvekilleri Pervin Buldan, Erol Dora ve Mülkiye Birtane; HDK Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel, Levent Tüzel, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Sosyalist Yeniden Kuruluş Eşsözcüsü Tuncay Yılmaz, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, HDP Eşbaşkanları Fatma Gök ve Yavuz Önen, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Pir Sultan Abdal Canlar Derneği Başkanı Kemal Bülbül, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, Mısır Devrimci Dayanışma Koalisyonu'ndan Ehsan Şaban, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Metin Ebetürk, TMMOB Yürütme Kurulu üyesi Kubilay Özbek ve TTB Merkez Konsey üyesi Beyazıt İlhan katıldı.
Genel kurul divan başkanlığına Halkların Demokratik Partisi eşsözcüsü Yavuz Önen seçildi. Divan seçiminin ardından iki günlük kongre programı delegeler tarafından oy birliği ile kabul edildi. Levent Tüzel, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve Selahattin Demirtaş açılış konuşmaları yaptılar.
Kürkçü: 3. Cephe'yi birlikte kuracağız
Genel Kurul'da HDK İstanbul Milletvekili Ertuğrul Kürkçü konuşmasında şu konulara değindi: "Oluşturmaya çalıştığımız 3. Cephe'yi yok etmeye çalıştıkları bir yılı, direnişle geride bıraktık. AKP teslim bayrağını çekti ama biz çekmeyeceğiz, direneceğiz. Onları nihai yeniliğe karşı sürükleyeceğiz. İmha, tecrit ve esir alma siyaseti çökertilmiştir. Sekiz bin kişiyi cezaevine koydular ama direnişi bitiremediler. Halk ayakta, BDP ayakta. Gittik cezaevlerindeki yoldaşlarımızı gördük bir direniş anıtı gibiler. Selam olsun onlara."
"Kürtler ayakta, batıda emekçiler ayakta, kadınlar ayakta, LGBT'ler ayakta, ekolojistler ayakta, Aleviler ayakta, öğrenciler ayakta... Direniş her yerde sürüyor, yayılıyor ve yayılmaya devam edecek. Bize düşen bütün bu direnişleri HDK'de birleştirmek."
Demirtaş: Tek gündem açlık grevleri
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP'nin anayasa komisyonu dâhil bütün komisyonlardaki görevlerini askıya aldığını, sadece genel kurula katılacaklarını orada da tek gündemlerinin açlık grevleri olacağını belirtti. Demirtaş, açlık grevlerinin başlatan şeyin taleplerden öte AKP'nin faşizan politikaları olduğunu sözlerine ekledi.
Demirtaş ayrıca, "AKP, Kürt siyasetçileri KCK operasyonlarıyla teslim almaya, rehin etmeye çalışmıştır. Ancak bu politikası açlık grevleriyle sona ermiştir. Cezaevlerindeki arkadaşlarımız açlık grevleriyle, bizler ise sokakları boş bırakmayarak AKP'yi teslim aldık. Sizler bizleri sizin adınıza, sizinle birlikte direnelim diye seçtiniz. Bizler de açlık grevlerine başlayacağız ama aynı zamanda siyasi çalışmalarını da sürdüreceğiz" dedi.
İkinci gün gündemi açlık grevleriydi
Genel kurulun 2. gününde politik perspektifi belirleyecek olan karar tasarıları, örgütlenme sorunları ve genel meclis seçimi ile sona erdi. İki gün süren genel kurulun en önemli gündemi açlık grevleriydi, konuşan her konuşmacı açlık grevlerine dair söz söyledi.
Örgütlenme sorunları bölümünde HDK'nin içindeki siyasetlerin rekabetçi tutumunun HDK ruhuna zarar verdiğini, bazı yerlerde bu tutumun kapsayıcılık yerine dar grupçu tutumlar sergilendiği, Kürt halkının taleplerinin bazı bölgelerde iyice anlatılamadığı, örgütlenme noktasında bazı sıkıntılar olduğu belirtildi. Bütün bu sorunlara rağmen HDK'nin örgütlendiği illerin sayısında yüzde 60 oranında artış olduğu da belirtildi.
HDK'nin önümüzdeki dönemdeki politikalarının belirlendiği karar tasarıları bölümünde karar altına alınan karar tasarıları şöyle:
* Geç olmadan, ölümler konuşulmadan açlık grevcilerinin talepleri kabul edilmelidir.
* Emek ve demokrasi güçlerinin birliğini sağlamak, toplumsal muhalefetin sesi olmak mücadelemizin esas eksenidir.
* HDK çıkarılacak emek karşıtı yasalarla ilgili kapsamlı çalışma yapmak, emeğe dönük saldırıları durdurmak üzere mücadele verir.
* Özgür Suriye Ordusuna destek vermekle kalmayıp açıktan destek veren AKP politikalarını reddeder. Suriye'de laik, halkçı, demokratik ve çoğulcu bir muhalefeti halkların kardeşliği için önemli olduğunu vurgular.
* HDK ekoloji mücadelesini her alanda destekler, her bölgede ekoloji komiteleri kurar, parçası olmaya çabasındadır. Yaşam alanlarının talanına karşı, kentsel dönüşüm adı altında insanların yerlerinden edilmesine karşı çıkar, barınma ve yaşam hakkı için mücadele eder.
HDK'nin 2. genel kurulu 121 kişilik asıl, 30 yedek genel meclis üyesinin seçimiyle sona erdi. (AS/HK)