1 Temmuz Pazar günü yakınlarını iş cinayetlerinde yitiren işçi ailelerinin düzenlediği "Vicdan ve Adalet Nöbeti / 7.Hafta" eyleminde İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından "Haziran Ayı İş Cinayetleri Raporu" kamuoyuna sunuldu.
Rapora göre;
* Haziran ayında en az 59 işçi hayatını kaybetti.
* Ölümlerin en çok inşaat ve mevsimlik işçi sektöründen kaynaklandığı söylenirken sadece haziran ayında 16'sı yüksekten düşmeden kaynaklı 23 inşaat işçisinin hayatını kaybettiği belirtildi.
* İşçi ölümlerinin en çok yaşandığı illerin ise altışar ölümle Eskişehir ve Manisa. Bu illeri dört işçi ile İstanbul, üçer işçi ile de Ankara ve Bursa takip etti.
İşçi ölümlerinin yaşanma sıklığına göre Türkiye'nin Avrupa'da ilk sırada yer aldığını belirten İş Güvenliği Meclisi, işveren tarafından "gereksiz maliyet" olarak görülen güvenlik önlemleri ve koruyucu ekipmanların yokluğunun kazalara sebep olduğunu söyledi. Bu kazalara kurban gidenlerin sadece işçiler olmadığını da vurgulanırken, güvencesiz çalıştırılmanın mühendis, mimar ve şehir plancılarının da hayatına kastettiğini dile getirdi.
İşçi ölümlerinin önemli sebepleri olarak taşeronlaştırma ve bunun getirdiği güvencesizlik, uzun çalışma saatleri, sosyal hakların sürekli budanması, yasal olmayan sözleşmelerin imzalatılması, çalışma koşullarının sürekli ağırlaştırılması şeklinde sıralandı.
İş Güvenliği Meclisi "24 Ekim 2011 tarihinde Romanya'da bir atık su arıtma tesisinde çalışırken hayatını kaybeden Serdar Dingil'i, 11 Şubat 2012'de Erzurum'da çalıştığı Çimento Fabrikası'nda yüksek sıcaklıkta çimentonun altında kalarak yaşamını yitiren Serkan Türkoğlu'nu ve 26 Haziran 2012 tarihinde, İzmir'de emisyon ölçümü yaparken hayatını kaybeden Onur Ercan Özakıncı'yı da unutmayacağımızı ve bu iş cinayetlerinin aydınlatılarak sorumluların cezalandırılması için konunun takipçisi olacağımızı bir kez daha duyuruyoruz" dedi. (EA/ÇT)