Örgütler, İstanbul'da on belediyede, 127 hazır kıyma örneği üzerinde yapılan analizlerin sonucunda, hazır kıymanın saklama koşulları bakımından yüzde 75, hastalık ve zehirlenme etkenleri bakımından yüzde 38 oranında uygun olmadığının ortaya çıktığını açıkladı ve tüketicileri uyardı:
"Satış fiyatı bakımından daha cazip olan hazır kıymayı satın almanın sonuçlarının daha ağır ve yüksek olacağı bilinmeli."
Araştırmada, Bağcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa, Beşiktaş, Güngören, Kartal, Maltepe, Üsküdar, Tuzla ve Zeytinburnu belediyelerinde, yüzde 50 marketler içindeki et satış reyonlarından, yüzde 50 sadece kasap olarak hizmet veren işletmelerden toplanan örneklerin İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Laboratuarı'nda incelendiğini açıklayan örgütler, saptamalarını ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
Denetimde ihmal var: Hazır kıyma (tepsi, dökme, açık) satışı yasak olmasına rağmen vitrinlerde serbestçe sergileniyor. Bu durum, denetimle yetkili kurum ve kişilerin görevini ihmal ettiğini ortaya koyuyor.
Veteriner hekimler süreçte yer almalı: "Çiftlikten Sofraya Veteriner Hekim kontrolü" ve hak edişini meslek odalarından alan etkin akredite Veteriner hekim istihdamı sağlanmalı.
Tarım Bakanlığı'nda veteriner teşkilatı kurulmalı: Tarım Bakanlığı bünyesinde veteriner teşkilatı kurulmalı ve taşrada gerçekleştirilecek örgütlenmeyle yerel yönetimlerin veteriner işleri konusundaki eksikliklerinin giderilmesine katkı sağlanmalı.
Düzenlemeler yerel yönetimde denetim boşluğu doğurdu: Yerel yönetimlerin gıda güvenliğinin sağlanması ve denetiminde saf dışı bırakılması ve yapılan düzenlemelerle sorumsuz ve yetkisiz hale getirilmeleri nedeniyle, yerel yönetimlerin gıda güvenliğine olan duyarlılıklarını n kaybolduğu gözlendi. Bunun sonucunda, norm kadro gerekçesiyle belediyelerdeki Veteriner İşleri Müdürlükleri kaldırıldı veya başka birimlere dönüştürüldü. Dolayısıyla denetim boşluğu oluştu. (TK)