Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Sayıştay ve İstanbul Vergi Denetim Başkanlığı’nın incelemesi sonucunda son altı yıla ait KDV borcu ortaya çıktığını, bu borcun tüketici tarafından ödeneceğini duyurdu.
2016-2020 arasında tahsil edilen 'Bakım Bedeli' üzerinden alınan KDV tahakkukunun eksik yapıldığının belirlendiğini aktaran İSKİ, ücretsiz verilen su için de KDV istendiğini açıkladı.
İSKİ konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Sayıştay Başkanlığı Denetim Raporu ve İstanbul Vergi Denetim Başkanlığı’nın inceleme raporu sonucunda 2019-2020-2021’de İstanbullulara 'İnsani Su Hakkı' kapsamında ücretsiz olarak verilen suya da, emsal bedel üzerinden KDV hesaplanarak beyan verilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu sebeplerle bahse konu KDV’lerin fark tutarı abonelerin faturasına geçmiş dönem borcu olarak yansıtılacak ve tahsil edilen bu bedeller Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarılacaktır” dedi.
Bakanlık yalanladı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu duyuruya karşı bir açıklama yaparak İSKİ’yi yalanladı.
Bakanlık açıklamasında “İSKİ'nin internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden bugün yapılan 'Faturalara yansıtılan KDV farkı hakkında açıklama' duyurusunda yer alan hususlar gerçeği yansıtmamaktadır. 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun uygulanmasına ilişkin mevzuat hükümleri öteden beri mükellefler arasında ayrım yapmaksızın uygulanmakta olup ilgili mevzuat kapsamında İSKİ'ye özgü bir uygulama bulunmamaktadır” dedi.
Faturalara yansıtılmaya başlandı
Bu gelişmeler yaşanırken, vergi yansıtılan faturalar abonelere gitmeye başladı. İBB ise faturalara koyduğu uyarı notuyla durumu abonelerine açıklamaya çalıştı. İBB, faturalara, "Sayın Abonemiz; Vergi Denetim Başkanlığı'nın inceleme raporu gereği; önceki dönemlerde Bakım Bedeli ve İnsani Su Hakkı uygulaması nedeni ile eksik tahakkuk eden ... TL (her faturada farklı) KDV farkı ödenecek tutara yansıtılmıştır. Tahakkuk eden bu bedeller Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aktarılmaktadır" notunu düştü.
Sayıştay, 'mevzuata aykırı' demişti
Ekrem İmamoğlu'nun seçimi kazanmasının ardından İBB, 2019'da 'İnsani Su Hakkı' uygulamasını yürürlüğe almıştı. Sayıştay 2020 İSKİ Denetim Raporu'nda bu durumu mevzuata aykırı bulmuştu ve sonrasında uygulama durdurulmuştu. Ardından İBB Meclisi'nden çıkan yeni bir kararla tekrar yürürlüğe girmişti. (HA)