Hayvan özgürlüğü aktivistleri, “Eğitimde Vicdani Ret” kampanyası başlattı.
Vegan aktivistler, 16 Aralık’ta İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde “et muayenesi” dersini basmış, derse getirilen iki koyunun kesimine engel olmaya çalışmıştı. Aktivistler, veterinerlik fakültesi ve benzeri fakültelerde okuyan öğrencilere hayvanları öldürmemek için vicdani ret haklarını kullanma çağrısı yapmıştı.
Bugün İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde biraraya gelen hayvan özgürlüğü aktivistleri, “Buradan tüm öğrenci ve araştırmacılara sesleniyoruz: Hayvan zulmüne ortak olmak istemiyorsanız, hiçbir zorunluluğunuz olmadığı hâlde, içeriğinde cinayet olan derslerin uygulamalarına katılmaya son verin” dedi.
Toplantıda İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı avukat Hülya Yalçın, İHD İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Hulusi Zeynel ve Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nden Neşe Akbaş ile Fatma Biltekin konuştu. Ayrıca hayvan sağlığı, biyoloji ve veterinerlik öğrencileri ve mezunları, bu konudaki deneyimlerini paylaştı.
Eğitimde hayvanlarda acı, ağrı, işkenceye sebep olan uygulamaları kullanmayı reddeden birçok öğrencinin bölüm değiştirmek zorunda kaldığı ya da üniversitenin uygulamalarını teşhir ettiği için soruşturmalara maruz kaldığı belirtildi.
“Profesörler gelişmelerden bihaber!”
Veterinerlerin hayvanların hastalıklarını tedavi etme ve yaşatma yükümlülüğü olduğunu söyleyen aktivistler, eğitim denilerek hayvanların öldürülmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu ifade etti.
Üzerinde deneyler yapılan binlerce hayvanın, deneyden sağ kurtulsalar bile istisnasız olarak öldürüldükleri vurgulandı.
İstanbul Üniversitesi’ndeki eylemin ardından, akademisyenlerin açıklamalarına değinen aktivistler, akademisyenlerin eylemin neden yapıldığını anlamaya çalışmak yerine öğrencilere ve medyaya “Bu uygulamalar dünyanın her yerinde böyle” açıklamasında bulunduğunu hatırlattı, “Bu akademisyenlerin bilmedikleri; alternatif yöntemlerin varlığı, dünyanın birçok ülkesinde ve üniversitelerde eğitimde vicdanî ret hakkının yasalarla ve yönetmeliklerle güvence altına alınmış olduğudur. Veteriner hekimlik gibi uzmanlık ve güncel bilginin takibinin zorunlu olduğu bir alanda, eğitim veren bir profesörün, dünyada bu konudaki gelişmelerden bihaber olması da kabul edilemez” dedi.
"Kanuni düzenleme yapılsın"
Basın toplantısında Avustralya, Brezilya, Yeni Zelanda, Almanya, Norveç, Amerika, Fransa, İtalya'da ve eğitimde vicdanî ret hakkı konusunda atılan adımlardan bahsedilirken, Türkiye'de bu hakkın kullanılabilirliği için gerekli kanuni altyapı çalışmasına ivedi bir şekilde başlanması istendi.
Aksaray Üniversitesi’nin 2012’de üniversite senatosu kararı ile üniversitenin ilgili birimlerinde eğitim-öğretim amacıyla yapılan ölü veya canlı hayvan diseksiyonu yerine alternatif yöntemlerin kullanılmasını hayata geçirdiği belirtilirken, açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu kanunî düzenleme yapılana dek, özerk ve özgür olduğu iddia edilen üniversitelerde, hayvan zulmüne ortak olmak istemeyen tüm insanlar için gerekli düzenlemelerin yönetmeliklerle yapılmasını, bu öğrencilere içerisinde hayvan kullanımı, sömürüsü ya da cinayeti olan uygulamalar barındıran dersler için muafiyet hakkı tanınmasını derhal talep ediyoruz.
“Bu kanunî düzenleme yapılmadığı ve üniversite senato kararı ile muafiyet hakkı gibi geçici tedbirler alınmadığı takdirde, üniversite vb. eğitim kurumları, sistematik ve kurumsal şiddetin uygulandığı betonarme yığınlardan öteye gidemeyecektir.
“Buradan tüm öğrenci ve araştırmacılara sesleniyoruz: Hayvan zulmüne ortak olmak istemiyorsanız, hiçbir zorunluluğunuz olmadığı hâlde, içeriğinde cinayet olan derslerin uygulamalarına katılmaya son verin. Öğrenci ve araştırmacılar, birçok uluslararası sözleşmede de belirtildiği gibi vicdan hürriyeti kapsamında eğitimde vicdanî ret hakkını kullanabilirler. Zulme ortak olmadan, işkence etmeden, hakları gasp etmeden de bir eğitim mümkünken, size dayatılan bu kanlı eğitim sistemini kabul etmemek elinizde.” (ÇT)
Kampanya bileşenleri: Gaziantep Doğa ve Hayvan Dostları Derneği, Hayvan Etiği ve Türcülük Araştırmaları Derneği, Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD), Hayvanlara Adalet Platformu (HAD), İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, İzler Derneği, Yeryüzüne Özgürlük Derneği.