Hak savunucuları Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açılacağı iddia edilen hayvan deneyleri merkezini protesto ederken Hayvan Hakları Federasyonu'ndan (HAYTAP) Aslı Gedik, bianet'e, hayvan deney merkezlerinin mutlaka bağımsız sivil toplum örgütlerince denetlenmesi gerektiğini söyledi.
Gedik, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin beklenen sonuçları vermediğini, hayvanların kötü muameleye maruz kaldığını belirtti.
"74 hastane daha deney merkezi için sırada"
Gedik, 2004'te yürürlüğe giren bir kararla Türkiye'de hayvan deney merkezlerinin açılmasının hukuki olarak önünün açıldığını belirtti ve prosedürü anlattı:
"Deney merkezinin yasal olarak açılabilmesi için öncelikle o merkezde yönetmelik kapsamında bir Yerel Etik Kurul oluşturulması ve başvurusunu Çevre ve Orman Bakanlığı'na sunması gerekiyor. Bakanlık onaylarsa yönerge o zaman işlerlik kazanabiliyor. Samatya Hastanesi'nin onay almak için 19 Ağustos'ta başvuru yaptığı ortaya çıktı."
Gedik'in belirttiğine göre, Samatya dışında 74 hastane de deney merkezi kurulması için bakanlığa başvurmuş. Sertifikaları olmadan hayvanlar üzerinde deney yapan hastanelereyse hayvan başına para cezası öngörülüyor.
"Deney merkezleri mutlaka denetlenmeli"
Gedik, merkezi ehliyeti olsun ya da olmasın tüm deneylere karşı olmak gerektiğini vurgulayıp hayvan deney merkezilerini önlemek için yapılması gerekenleri şöyle belirtti:
"Türkiye'deki bu merkezlerin denetimini yapan tek kurul HADMEK, Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kurulu. Merkezlerin mutlaka denetlenmesini ve denetleyen kadrolarda mutlaka bağımsız, ya da STK üyesi, denetçilerin olmasını istiyoruz. Deney merkezleri sizin benim gibi insanlarin da denetimiyle, hayvanlar için daha acısız olabilmektedir. Zaten denetlendikçe mevcutlarının da sertifikalarını kaybedeceklerine yüzde yüz inanıyorum."
Protesto
12 Temmuz'da Cumhuriyet'te yayınlanan habere göre Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimi Op. Dr. Özgür Yiğit, kendisiyle yapılan bir söyleşide hayvanlar üzerinde araştırma yapabilmek için gerekli deney laboratuarlarının kurulması çalışmalarına başladıklarını "müjdelemişti".
Farklı grupların oluşturduğu Bağımsız Havyan Hakkı Savunucuları, 22 Ağustos'ta Beyoğlu'nda bir eylem yaparak deney merkezi kurulması kararını protesto etti. Yapılan basın açıklamasında "Hayvan deneylerine karşıyız, çünkü çektikleri acıya rağmen bilimsel olarak kanıt teşkil edecek sonuçlar elde edilmiyor" dendi. Dünyanın bir çok ülkesinde sağlıklı netice vermediği gerekçesiyle terk edilen hayvan deneylerinin, Türkiye'de değer görmeye başladığı vurgulandı.
Eylem sırasında hayvanların gördüğü kötü muameleyi temsilen bir de gösteri yapıldı. Denek hayvanını temsil eden bir hayvan hakkı savunucusu kafese kondu ve eylem bitinceye kadar kafes içerisinde kaldı.(GK/EÜ)
* Deney merkezleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgi için buraya tıklayın.