* Fotoğraf: Pixabay
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Hayvan hakları savunucularının yıllardır mücadelesini ancak henüz TBMM’de görüşmeleri dahi başlamayan Hayvan Hakları Yasa Taslağı üzerine, Yaşam İçin Yasa İnisiyatifinin kurucusu ve 2019’da hayatını kaybeden hayvan özgürlüğü aktivisti Burak Özgüner’in annesi Eray Özgüner ile konuştuk.
Yasa taslağına ilişkin 3 Şubat’ta açıklamalarda bulunan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, "iki hafta içerisinde" meclise sunulacağını söylemişti. Ancak Zengin’in bahsettiği tarihin üzerinden üç hafta geçmesine rağmen görüşmeler başlamadı.
TIKLAYIN - "Tasarının geciktiği her gün hayvanlar şiddet görüyor"
Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi’nin kuruluşunu ve yasaya ilişkin beklentilerini bianet’e anlatan Eray Özgüner, “Hayvanlar adalet bekliyor” dedi.
"İnsan, hayvan ve doğa için adalet"
Oğlu Burak Özgüner’in bıraktığı yerden bayrağı devraldığını söyleyen Eray Özgüner, Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi’nin insan, hayvan ve doğa için yaşam hakkı istediğini söyledi:
“Ülkemizde hayvan hakları mücadelesinin görünür kılınması, diğer hak savunuculuğu alanları kadar kıymetli olduğunu vurgulamak için bir çağrı yaptım. Geçen yıl kaybettiğim oğlum Burak Özgüner hayvan hakları aktivistiydi ve yaşam savunucusuydu. 8 yaşında başlamıştı mücadelesine.
“Ben her çalışmasına tanık olmuş biri olarak, yapmaya zaman bulamadığı bir yerden bayrağı elime aldım. Bir çağrı yaptım. Her kesimden insanı, STK’yı mücadeleye ortak olmaya davet ettim. Dikkatleri, hayvanların adalet mücadelesine çekmekti amacım. Çağrım üzerine Yaşam için Yasa inisiyatifini kurduk. Yaşam için Yasa ismi çok kapsayıcı. İnsan, hayvan ve doğa için yaşam hakkı istiyoruz."
“Bizlerden başka kimseleri yok”
Yetkililerin açıklamalarını değerlendiren Özgüner, Yaşam İçin Yasa İnisiyatifinin kurulduğundan beri dile getirdiği hayvanlar için adaletli bir yasa çağrısını yineledi:
“Sayın Özlem Zengin, Sayın Mustafa Yel sonra da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sayın Ömer Çelik’in açıklamaları Avrupa standartlarında bir yasa geleceği yönünde. Hayvanların sokakta, ormanda, gölde, denizde özgürce yaşayabilmesi için, var olan esaret ortamlarına son verilecek bir yasanın kabulü mü, yoksa, sermaye gruplarının çıkarlarının gözetildiği bir yasa mı?
TIKLAYIN - "Hayvanların yaşam hakkı için anayasal güvence istiyoruz"
“Hayvanlar adalet bekliyor. Adaleti insanlar için ne kadar önemli buluyorsak, hayvanlar için de son derece önemli. Özgürce yaşamlarını sürdürmeye hakları var. Bu haklarını savunacak bizlerden başka kimseleri yok.”
Taslakta ne var?
AKP'li Özlem Zengin'in açıklamalarına göre, teklifte; evcil hayvanların sokağa bırakılmasını da önlemek için, hayvanlara çip takılması, hayvana şiddet ve öldürme suçunun cezasının TCK kapsamına alınması, suçüstü halinde savcıların res'en harekete geçmesi, diğer durumlarda soruşturmaların ihbara bağlanması, hayvanı sokağa bırakana 2 bin TL ceza verilmesi, petşoplarda hayvan satışının yasaklanması, ancak lisanslı çiftliklerde üretilen havanların satışına izin verilmesi gibi düzenlemeler yer alıyor.
TIKLAYIN - "Taslak hayvana eziyeti, esareti, işkenceyi önlemiyor"
Hayvan hakları savunucuları Zengin'in şu ana kadarki açıklamalarına baktıklarında, yeni yasa taslağının 2011'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzalayarak meclise gönderdiği ve "Ölüm Yasası" olarak anılan yasa taslağının üstüne ekleme yapılmış hali olduğunu belirtiyor.
Yaşam İçin Yasa İnisiyatifinden kampanya
Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, Hayvan Hakları Yasası için sosyal medya üzerinden bir kampanya başlattı.
Kampanyaya destek vermek için inisiyatifin resmi internet sayfasındaki her tweeti tek bir tıklamayla göndererek; Meclis Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun tavsiyelerini, hayvanseverlerin ve hak savunucularının taleplerini içeren mektubu 26 komisyon üyesine ulaştırabilirsiniz.
(TP)