"Yurtdışına çıkarılan hayvanlar yasal prosedüre uygun olarak yurtdışında sahiplendiriliyor mu, yoksa para karşılığı satılarak hayvan kaçakçılığı mı yapılıyor?"
Aksoy, yurtdışına çıkış kapılarında mikro chip tarayıcısının olmamasının hayvan kaçakçıların işini çok kolaylaştırdığını öne sürüyor.
Aksoy: Kaçakçılığa hayvanseverlik deniyor
Aksoy, "mikro chip'li hayvanın chip numarasından hareketle tanzim edilen çıkış belgesi, tarayıcı bulundurulmadığı için kontrol edilemediğinden, chip'in yedek etiketleri başka hayvanların yurtdışına çıkış evraklarına yapıştırılıyor. Aynı işlemle, farklı hayvanlar yurtdışına çıkarılabiliyor, yani kaçırılabiliyor" diyor.
"Hayvanseverlere göre bu durum 'hayvan kaçakçılığı' değil. İstenen, alınan paralar, 'satma, satın alınma' değil, hayvan için o zamana kadar yapılan bakım gibi masraflar."
"Peki 'hayvanseverler' bakım masrafı olarak aldıkları para karşılığında başka hiçbir çıkar gözetmeksizin, çok sevdikleri hayvanları neden yurtdışında sahiplendirirler?" diye soran Aksoy, hayvanseverlerin cevabın şöyle verdiğini söylüyor:
"Hayvanseverler 'hayvanların Türkiye'de yaşam koşulları çok kötü, itlaftan, sokaklarda aç ve pislik içinde yaşayacaklarına, yurtdışında sıcak yuva da yaşamaları daha iyi' diye bir açıklamada bulunuyorlar."
Aksoy, bu cevabın onu tatmin etmediğini söylüyor. Yurtdışında satılan hayvanlar için verilen bakım masrafının da birincil neden olduğunu aktarıyor.
"Yasal uygulamalardan kaçılmasın"
Aktivist,yapılması gereken yasal uygulamaları yerine getirmeyenlerin, aslında hayvanı bir mal gibi satarak "hayvan kaçakçılığı" yaptıklarını öne sürüyor.
Aksoy yasal prosedürü şu şekilde özetliyor:
* Yurtdışına çıkacak olan hayvana kuduz aşısı yapılmalı, mikro chip takılmalı, aşıdan bir ay sonra hayvandan kan alınıp yurt dışındaki antikor ölçümü yapılan laboratuarlardan birine, doldurulan form ve mikro chip'inin numarası eşliğinde yollanmalı.
* Tarım Müdürlüğü'ne karantina ile araç dezenfeksiyon parası olan 7,5 YTL yatırılmalı. Çıkış izni içinse 5 YTL yatırılarak, belgelerin fotokopileri kaydettirilmeli, 48 saat içinde çıkış yapılmalı.
Aksoy uyarısını "Gümrükte hayvanın, belgesi gösterilen hayvan olup olmadığı 'mikrochip tarayıcısı' bulunmadığından anlaşılmıyor, aşısız ve kayıtsız hayvanlar, aşılı ve kayıtlı olanların yedek evraklarıyla ve yedek mikro chip pullarıyla, kaçak şekilde, bu işin trafiğini yapanlarca kolaylıkla çıkarılıyor" diyerek yapıyor. (EZÖ)