Tarım İl Müdürlükleri rüşvet alıyor
Diyarbakır Beritan Veteriner Kliniği Veteriner Hekimi Burhan Yazıcı kaçak hayvan ve hastalıkları konusundaki bilgilerini Bağımsız İletişim Ağı'na (BİA) şöyle aktardı:
* Türkiye'ye kaçak yollarla çok sayıda hayvan giriyor. Bölgede herkesin bildiği gibi, Doğu ve Güneydoğu sınırından Türkiye'ye sokulan hayvanlara, rüşvet verilmek suretiyle Tarım İl Müdürlüklerinde 'sağlamdır' damgası vuruluyor.
* Genelde korucular ve onların işbirlikçileri tarafından içeri sokulan hayvanlar satılmak üzere diğer illere gönderiliyor.
Şap ve veba
* Yollarda fazlaca yürütüldüğü için bu hayvanların ayak tırnakları patlıyor. Aşırı su kaybı yüzünden hayvanlarda şap hastalığı meydana geliyor. Hastalık yüzünden çok sayıda büyük baş hayvan ya ölüyor ya da 40-50 kilo kaybediyor. Küçükbaş hayvanlarda kilo kaybı ise 10-15 kilo arasında.
* 1992 yılında kaçak yollarla gelen vebalı hayvanlar yüzünden Türkiye'nin bütün illeri etkilendi. Çok sayıda hayvan telef oldu. Veba hastalığına karşı önlem almak amacıyla 12 milyon aşı yapıldı.
Trakya bölgesine kadar
* Kaçak hayvanlarda hastalık oranı fazladır. Bu hayvanlar et ve canlı hayvan sevkıyatı adı altında Trakya bölgesine kadar gönderiliyor. Özellikle canlı hayvan sevkiyatında hastalığın bulaşma riski daha fazladır.
* Kaçak yollarla gelen ve hiçbir kontrol yapılmayan kaçak hayvanlar bulaşıcı hastalıklar taşıması yüzünden, yerli hayvanları da etkiliyor.
İnsanlara da etkisi var
Veteriner Hekim Burhan Yazıcı, daha çok kaçak hayvanlarla temas halinde olan veya etini yiyenlerde görülen hayvan hastalıklarının etkileri konusunda şu bilgileri verdi:
Şap Hastalığı : Bu hastalığın eskiden insanlara bulaştığı bilinmiyordu. Son dönemlerde yapılan araştırmalarda, şap hastalığına yakalanan hayvanlarla temas halinde olan ve etini yiyen insanların derilerinde derin yaralar oluşuyor. Bu yaralar tedavi olsa bile izi kalıyor.
Brusella : İnsanlarda büyük tehlike oluşturuyor. Çiğ süt veya iyi pişmemiş et tüketen insanlarda,eklem ağrıları, takatsizlik, yüksek ateş, zafiyet ve düşkünlük gibi rahatsızlıklar oluşuyor. Ayrıca bu hastalığın ilerlemesi, erkeklerde kısırlığa neden olabilir.
Şarbon : Özellikle kaçak hayvanların bölgeye girmesiyle bu hastalığın oranında büyük bir artış oldu. Hastalık insan sağlığını direkt tehdit ettiği için tehlikelidir. Bu hastalık genellikle veteriner hekimlerde, besicilerde, kasaplarda görülür. Ayrıca tüketenleri de etkiliyor. Bu hastalık deride derin yaraların oluşmasıyla kendini gösterir ve bu yaraların iyileşmesi çok güçtür.
Çiçek : Bu hastalığın insana etkisinin olup olmadığı tespit edilememiştir. Bu hastalık özellikle küçükbaş hayvanların kuzu ve oğlaklarında ölüme neden olur. (AB/ME/YÖ)