Haberin İngilizcesi için tıklayın
Brezilya’dan yola çıkan ve 25 bin 175 sığırı vahim koşullarda taşıdığı raporlanmış NADA gemisinin Mersin Limanı’na varmasının ardından, Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi Mersin’de bir basın açıklaması yaptı.
Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen ve CHP Mersin milletvekilleri Fikri Sağlar ile Serdal Kuyucuoğlu'nun da katıldığı toplantıda canlı hayvan ticaretinin tamamı ile yasaklanması istendi.
2018 sonuna kadar 975 bin canlı hayvanın farklı ülkelerden Türkiye’ye taşınacağı açıklanmıştı. Hayvan hakları savunucuları, hayvanların evrensel ilkelerin hiçbirine uymadan taşındığını hatırlatırken, söz konusu koşulların hem hayvanlara zulüm hem de halk sağlığına tehdit içerdiğini belirtti.
Sığırları Türkiye’ye taşıyan gemideki zulüm raporlanmıştı
NADA gemisi, içindeki vahim koşullar nedeniyle Brezilya’da yoğun kamuoyu tepkisi ve davalara konu olmuştu. Brezilya’da yerel mahkemenin kararıyla, bağımsız bir ekip gemide inceleme yapmış ve bir rapor hazırlamıştı.
Raporda, hayvanların aç ve susuz bırakılmaması, acı ve hastalığa maruz kalmaması, huzursuzluğa yol açacak bir ortamda tutulmaması, doğal davranışlarını yerine getirmesini engelleyecek bir fiziksel ortamda bulundurulmaması ve hayvanlara korku ve stres yaşatılmaması şeklindeki beş evrensel kurala uyulmadığı belirtiliyor.
Raporda, kendi dışkı ve idrarlarına bulanarak seyahat eden hayvanların yeminde bile dışkı kalıntıları tespit edildiği de belirtiliyor.
Gemide ölen hayvanlar öğütülüp denize atılıyor
Hayvanların Brezilya içerisinde tırlarla yaptıkları yolculukta eziyetin başladığını belirten hak savunucuları, gemiye zorla bindirilen hayvanlara elektroşok uygulandığına dair kanıtlar bulunduğunu vurguladı.
Bu koşullar nedeniyle hastalanan hayvanların bir kısmının öldüğü ve cesetlerin gemideki bir düzenekle öğütülerek denize atıldığını belirten hak savunucuları, canlı hayvan ticaretinin tamamen yasaklanması gerektiğini söyledi.
Gemi, mahkemenin durdurma kararına rağmen yola çıktı
Açıklamada Brezilya’da yerel mahkemenin rapor nedeniyle geminin yola çıkmaması yönünde karar verdiği, Türkiye’de ise gemide inceleme yapılmasına bile izin verilmediği belirtildi:
“NADA gemisi hakkında, bütün bu nedenlerle Brezilya’da açılan dava sonucunda, mahkemenin durdurma kararı vermesine rağmen, siyaset ve ticaret el ele verip hukuku alt ederek geminin yola çıkması sağlanmış; Türkiye’de ise Mersin Barosu tarafından yapılan suç duyurusu, adli makamları harekete geçirememiş, gemide bağımsız bir heyetin inceleme yapmasına imkan tanınmamıştır.”
Yüzbinlerce hayvan daha kötü koşullarda taşınacak
Hayvan hakları savunucuları, ilgili bakanlıkları harekete geçmeye çağırdı:
“Bu ne ilk ne de son ölüm yolculuğu olacaktır. 2018 yılı sonuna kadar, 975 bin canlı hayvanın dehşet verici koşullarda farklı ülkelerden Türkiye’ye taşınacağı bilgisi medyaya yansımıştır. Biz, başta Brezilya olmak üzere canlı hayvan ticareti yapan tüm ülkeleri kınıyor ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı bu kanlı ticareti derhal durdurmaya çağırıyoruz. Türkiye kamuoyunu da hayvanlara karşı bu suçlara ortak olmamaya, duyarlı canlıların yaşam hakkına saygı duymaya davet ediyoruz.”
6 yılın canlı sığır ithalatıDünya Gazetesi'nden Ali Ekber Yıldırım'ın 10 Kasım 2016'da kaleme aldığı "Sığır ithalatında rekor" başlıklı yazıya göre, Kasım 2010 yılı itibariyle canlı hayvan ithalatına başlayan Türkiye'nin, 2017'ye kadar canlı sığır ithalat rakamları şöyle: * 2011'de 470 bin |
(ÇT)