Fotoğraf: Nadire Mater
TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu, etkin ve somut öneriler içeren raporunu gelecek hafta kamuoyuyla paylaşacak.
4 Ekim Hayvan Hakları Günü öncesi komisyon çalışmalarıyla ilgili bir açıklama yayınlayan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, "Geçen yıl TBMM'ye sunduğumuz detaylı yasa teklifinin Araştırma Komisyonu'nda görüşülmesini ve 3 aylık Komisyon çalışmasının somut önerilere sonuç raporunun oluşturulmasını sağladık" dedi.
Biçer-Karaca şöyle devam etti:
"Türkiye'de son yıllarda hayvan hakları ihlalleri artıyor. Bunun en önemli nedeni hayvanlara kötü muamele ve şiddetin suç olarak kabul edilmeyip, Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendirilmesidir. Hayvan hakları ihlallerinde ya ceza verilmiyor ya da verilen cezalar etkisiz."
"Hayvan Hakları Fonu oluşturulacak"
Hayvan Hakları Fonu oluşturulması, kısırlaştırma merkezlerinin Belediyeler ve İl Özel İdareleri bünyesinde kurulması, 2020 merkezi bütçede Belediyeler ve İl Özel İdarelere tahsisli hayvan hakları konusunda kullanılacak şekilde bütçe sağlanması konusundaki teklifinin de Komisyon'da kabul gördüğünü ileten CHP Milletvekili şöyle devam etti:
"Hayvan hakları savunucuları ve Sivil Toplum Kuruluşlarının taleplerini de dikkate alan 3 aylık komisyon çalışmaları sonrası hazırladığımız raporu önümüzdeki hafta Komisyon Başkanımız ve üyelerimizle birlikte kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz. Komisyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından acil olarak Hayvan Hakları Kanunu'nun çıkarılması için gerekli mücadeleyi hızlandıracağız."
TIKLAYIN - Hayvan Hakları Komisyonunun Raporu Ekime Kaldı
TIKLAYIN - Adalar'da Atlar Yara Bere İçinde, Veteriner Yok
"Okullarda ders olarak okutulacak"
TBMM Hayvan Haklarının Araştırılması Komisyonu Başkanı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel ise AA'ya yaptığı açıklamada raporu, TBMM Başkanlığına 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü'nde sunmayı hedeflediklerini ancak dün komisyonda, bazı konular üzerinde birtakım görüşmeler yapılmasının istenmesi üzerine raporun hazırlanmasının ertelenmesini kararlaştırdıklarını anlattı.
Yel, yıl sonuna kadar yeni bir hayvan hakları kanunu çıkarılmasını istediklerini belirterek, "Mevcut kanunda hayvanlar bir eşya, bir mal olarak nitelenmiş. Sahipli ve sahipsiz hayvan ayrımı yapılmış. Biz tüm hayvanları aynı çatı altında toplayarak onların bir canlı olarak değerlendirilmesini istiyoruz." diye konuştu.
Yel ayrıca ana sınıflardan başlamak üzere hayvan sevgisinin işleneceği derslerin olmasını, 4. sınıfta müfredata girerek bir ders haline gelmesini istediklerini belirtti.
"Kürk elde edilmesinin yasaklanmasını istiyoruz"
TBMM Hayvan Haklarının Araştırılması Komisyonu Başkanı Yel ayrıca "Kürke çok büyük tepki var. Kürk ithalatının ve kürk hayvanından kürk elde edilmesinin yasaklanmasını istiyoruz." dedi.
Hayvanlara işkence ve kötü muamelenin cezasının Kabahatler Kanunu'na göre bugüne kadar caydırıcı olmayan küçük para cezaları olduğunu anımsatan Yel, sadece sahipli hayvanlara değil, tüm hayvanlara karşı yapılan işkence, kötü muamele gibi fiillerin suç sayılması, Ceza İnfaz Kanunu'nda da ertelemeye yer vermeyecek şekilde en az 2 yıl 1 ay olmak üzere ceza verilmesini önerdiklerini belirtti.
Adalar'da sembolik miktarda fayton önerisi
İstanbul'da Adalar'daki fayton tartışmasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Yel, "Ulaşımda kullanılan faytonların tamamen ortadan kalkması, turizm amacıyla da sembolik miktarda faytonun kalmasını öneriyoruz. Ayrıca faytonların güzergahlarının da atları yormayacak şekilde düzenlenmesini istiyoruz. Her cins atın değil, belli cinsteki atların kullanılmasıyla bu konunun makul ölçülerde ve hayvan hakları ihlali yapılmadan bu işin olabileceği konusunda öngörümüz var." dedi. (AÖ)