Haydarpaşa Garı ve Liman Dönüşüm Projesi için nihai düzenleme kararı daha İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçmeden Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) kendine ait araziyi Özelleştirme İdaresi'ne devretme kararı aldı.
Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Genel Başkanı Yavuz Demirkol, "TCDD'nin bu kararı Haydarpaşa Garı'nın ölüm fermanı niteliğinde" diyor.
2004'ten beri sivil toplum örgütlerinin, "Haydarpaşa Port" projesine "kamu yararı taşımıyor, doğal ve tarihsel değerleri yok ediyor, şehircilik ilkelerine, ulusal ve evrensel koruma hukukuna aykırı" diyerek karşı çıkıyor.
Uzun süren tartışama ve mücadelenin ardından 13 Eylül'de Hayrdarpaşa Port için karar Belediye Meclisi'nden geçti.
12 Eylül'de ise TCDD kurulu Haydarpaşa Gar, Liman ve Geri sahasında kendisine ait yaklaşık 1 milyon mertrekare taşınmazın, "İstanbul'un kültürel ve sosyal yapısıyla bütünleşerek ülkemiz ve kuruluşumuz açısından gelir getirici yönden değerlendirilmesi" amacıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirilmesine karar verdi. 18 Eylül'de de başvuru yapıldı.
"TCDD'nin işi demiryolu işletmeciliği"
Haydarpaşa Dayanışma Platformu'nun bileşenlerinden BTS'nin Genel Başkanı Yavuz Demirkol, "TCDD'nin bu kararı Haydarpaşa Garı'nın ölüm fermanı niteliğinde" diyor.
"2004'ten beri TCDD'nin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti ve Belediye ile işbirliği içinde çalıştığını zaten biliyorduk. Bu kararın proje daha geçmeden alınması da süreci hızlandırmak için yapılmış bir hamle."
Hatırlanacağı üzere projeyle ilgili tartışmalar devam ederken Aralık 2010'da Haydarpaşa Garı'nda yangın çıktı. Şubat ayından itibaren de Gebze-Köseköy arasındaki hızlı tren çalışmaları gerekçe gösterilerek ana hat yolcu ve yük trenleri seferleri kaldırıldı.
"TCDD'nin işi demiryolu işletmeciliğidir" diyen Demirkol şöyle konuştu:
"TCDD'nin Haydarpaşa Gar'ın tarihsel misyonuna uygun işlevini yerine getirmesi gerekirken ticari bir yaklaşımla turizm, konaklama ve ticaret vurgusunu öne çıkararak Gar ve çevresini rant alanına dönüştürme çabası düşündürücüdür."
"Gar trenlere ve halka kapatılmamalı"
Demirkol, Haydarpaşa Garı'ndaki tren hatlarının mutlaka sürdürülmesi gerektiğini söyledi:
"Proje ile bölgenin rantsal alana dönüştürülmesi aynı zamanda tarihi ve doğal dokuya da zarar verecek. Yine Haydarpaşa Gar'ına artık ihtiyaç kalmayacak yalanıyla da kamuoyu yanıltılıyor. Oysa İstanbul'un Anadolu'ya açılan kapısı olan garın asıl işlevini bir tarafa bırakarak trenlere ve halka kapatılması asla düşünülmemeli, Marmaray Projesi kapsamında yapılabilecek bir düzenleme ile tren hatları varlığını ve tarihsel sürekliliğini devam ettirebilmeli."
Haydarpaşa Port'ta neler var?
Harem Otogarı'ndan, Kadıköy Moda'ya kadar 1 milyon 300 bin metrekarelik alanı kapsayan projede, Haydarpaşa'ya uluslararası turistik gezilerin yapıldığı kruvaziyer liman yapılması planlanıyor; bu alan halka kapatılacak.
"Ticaret ve turizm" merkezi yapılmak istenen bölgede, kültür, turizm alanları, dini tesis, konaklama tesisleri gibi yapılar inşa edilecek. Haydarpaşa Garı'nın ne amaçla kullanılacağı kesin olarak bilinmiyor.
Projeye karşı platformun içinde yer alan Mimarlar Odası dava açmaya hazırlanıyor. (NV)