"Haydarpaşa Port" olarak bilinen Haydarpaşa Garı ve Liman Dönüşüm Projesi için nihai düzenleme kararı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçti. Mimarlar Odası projeye dava açacak.
Oylamada, CHP'li üyelerin reddettiği proje, ihaleye açıldıktan sonra başlayacak.
2004'ten beri sivil toplum örgütleri, projeye "kamu yararı taşımıyor, doğal ve tarihsel değerleri yok ediyor, şehircilik ilkelerine, ulusal ve evrensel koruma hukukuna aykırı" diyerek karşı çıkıyor.
İki ayrı dava açılacak
Proje onay beklerken, Aralık 2010'da Haydarpaşa Garı'nda yangın çıktı; bu yıl ise gardan şehirlerarası seferler kaldırıldı. Banliyö seferlerinin de iptal edileceği söyleniyor; resmi açıklama yok. Sivil toplum örgütleri, yangın ve seferlerin kaldırılmasının projenin hayata geçirilebilmesi için fırsat olarak kullanıldığını belirtmişti.
Mimarlar Odası, Kadıköy ve Üsküdar sınırlarını kapsadığı için iki ayrı Koruma Kurulu'nda geçen proje için iki ayrı dava açmaya hazırlanıyor.
Peki, Haydarpaşa Port projesinde neler var? Haydarpaşa garı ne olacak?
Harem Otogarı'ndan, Kadıköy Moda'ya kadar 1 milyon 300 bin metrekarelik alanı kapsayan projede, Haydarpaşa'ya uluslararası turistik gezilerin yapıldığı kruvaziyer liman yapılması planlanıyor; bu alan halka kapatılacak.
"Ticaret ve turizm" merkezi yapılmak istenen bölgede, kültür, turizm alanları, dört adet dini tesis, konaklama tesisleri gibi yapılar inşa edilecek.
Gar ne olacak, halka faydası ne?
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Anadolu Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Saltık Yüceer, projede tam anlamıyla ne olduğunu kimsenin bilmediğini her şeyin söylentiler üzerinden yürüdüğünü söyledi.
"Ticaret ve turizm merkezi olarak belirlenen projede Haydarpaşa Garı'nın ne olacağı kesin olarak bilinmiyor. Otel yapılmayacağı söyleniyor; o zaman müze mi kültür merkezi mi olacak bilinmiyor. Bir yandan da halka soralım deniyor. Kısacası her kafadan bir ses çıkıyor.
"Gardaki şehirler arası seferler zaten iptal oldu; banliyö seferleri de kaldırılınca garın ulaşım özelliği ortadan kalkmış olacak. Bunun Marmaray projesi ve metro ile karşılanacağı söyleniyor ancak bu araçlar trenin sağladığı imkanları sağlamıyor.
"Kat yüksekliği 4 kata indirildi ve Haydarpaşa Garı ile Selimiye Kışlası'nın silüetini bozmayacak deniyor. Ancak zaten bu binaların çevresinde o kadar yoğun bir yapılaşma olacak ki ortada bir silüet bile kalmayacak.
"Kadıköy için bu proje, inşaat, insan ve trafik yoğunluğu demek. Halka ekonomik bir getirisi olacağı da doğru değil. Aksine TCDD'de çalışanların işsiz kalması söz konusu."
Yüceer, 60 bileşeni olan ve seferlerin iptal edilmesinden sonra da her hafta garın önünde eylem yapan Haydarpaşa Dayanışması'nın itirazlarına hiçbir zaman kulak verilmediğini belirterek "Kısacası bu proje, halka sorulmadan onun zararına hazırlandı" dedi. (NV)