Haydarpaşa Dayanışması'nın "Haydarpaşa Garı ve Liman Dönüşüm Projesi"ne karşı dün düzenlediği eyleme katılan siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar "Haydarpaşa halkındır" diyerek projeye karşı olduklarını yineledi.
Proje, Brüksel ve Bükreş ile birlikte Almanya ve Hollanda'nın tren garlarında da protesto edildi.
Kadıköy rıhtımındaki meşaleli yürüyüşle başlayan "Haydarpaşa otel olursa, girmek parayla" sloganlarının atıldığı eylem, Haydarpaşa Garı'nda devam etti. Eyleme Özgürlük ve Dayanışma Partisi, İşçi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ile Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, Halkevleri, Halkların Demokratik Kongresi, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Komünist Partisi 1920 ve Sol Açık Taraftar Grubunun da aralarında bulunduğu kitle örgütleri ve vatandaşların oluşturduğu yaklaşık 500 kişi katıldı.
"Koruma adı altındaki rant planı"
Topluluk Garın merdivenlerini doldururken Haydarpaşa Dayanışması adına yapılan basın açıklamasını Orhan Kurtuldu okudu. Kurtuldu, projeye karşı mücadelelerinin 9, Pazar nöbetlerinin bir yıldır ve Perşembe buluşmalarının 35 haftadır sürdüğünü belirtti:
"2004 yılından beri AKP iktidarı toplumsal belleğimiz ve yanı zamanda Kentsel ve Tarihsel Sit Alanı" olan Haydarpaşa Garı, Kıyı ve Liman Alanını çevresiyle birlikte 'bilim ve akıldışı' yöntemlerle yağmalamak için ısrarla çabalarını sürdürmektedir."
Bu toplumsal mücadelelerle edinilen kazanımlara karşın Gar binasının iki yıl önce yakıldığını, Garın bir yıl önce Anadolu ile bağlantısının kesildiğini söyleyen Kurtuldu "koruma" adı altında "rant" planının devreye sokulduğunu belirtti.
Kurtuldu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kabul ettiği "Koruma amaçlı plan"ın yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtıklarını hatırlattı ve mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.
Basın açıklamasının ardından konuşan Şair Ataol Behramoğlu Haydarpaşa'nın İstanbul'un ruhunun temel özelliklerinden biri olduğunu vurgularken Bilgesu Erenus ve İsmail Hakkı Demircioğlu'nun da aralarında olduğu sanatçılar, eyleme şarkılarıyla destek verdi.
"Haydarpaşa benim çocukluğum"
Eyleme katılanlar bianet'e konuştu:
Tugay Kartal: Haydarpaşa Garı'nda Baş Raportör olarak çalışıyorum. Projeye karşı hukuksal ve sokaktaki mücadelemiz 2004 yılından beri devam ediyor. Haydarpaşa insanların birbirlerine kavuştuğu bir nokta. Asya ve Avrupa'ya açılan bir kapı. İnsanlar buraya geldiklerinde İstanbul'a geldiklerini anlarlar."
Serdar Orçin: Haydarpaşa "Memleketimden İnsan Manzarları"nın başladığı yer. Buranın başkalarına ait olması fikri beni rahatsız ediyor. Son yıllarda bu tip değerlerimizi kaybetmeye başladık. Burayı korumakla görevlilerin bunu rant meselesi olarak görüp dönüştürme projeleri yapması vatandaş olarak bizleri rahatsız ediyor. Bu mekan bizim için çok kıymetli."
İdil Özsöyler: Burası İstanbul'un doğma büyüme İstanbul'lu olduğum için de benim bir parçam. Bu proje Harem'den Moda'ya dek olan sahili yapılaşmaya ve sermayeye açıyor ve fiili olarak insanların buraya girmelerini yasaklıyor. Öte yandan Haydarpaşa'nın ulaşım için kullanılmaması ne demek? Bu proje kabul edilemez, mutlaka direnmeliyiz.
Fatoş Çırnaz: Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin temsilcisi ve bir İstanbullu olarak buradayım. Haydarpaşa İstanbul'un kimliği. Halkın alışveriş merkezine ihtiyacı yok, kültürel binaların korunması gerekir. Haydarpaşa benim çocukluğum, yazlık sinemada izlediğim filmlerde var burası. Mimari olarak da çok değerli bir bina. Kentin kimliği yok edilmemeli. (BK/HK)