İTO ve çalışanlar hastanenin neredeyse tüm Anadolu yakasına hizmet verdiğini hatırlatıp Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Hükümetini ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı uyarıyor ve kamuoyuna hastaneye sahip çıkma çağrısında bulunuyor.
"Hastaneden başka bir yapı yapılamaz" kararı var
Türkiye'nin ilk tıp fakültesi olan Haydarpaşa Numune Hastanesi'nin bahçesine İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5000 Ölçekli imar planında arsanın hastane alanı olarak gösterilmesine ve İstanbul 3 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun "hastaneden başka bir yapı yapılamayacağı" kararına rağmen, Üsküdar Belediyesi'nin 1/1000 ölçekli uygulama imar planında bu parseller kavşak alam olarak gösterildi.
İTO ve hastane çalışanları yaptıkları yazılı açıklamada başka birçok seçenek bulunmasına rağmen bu alan üzerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce Eyüp Aksoy Caddesini E-5 karayoluna bağlamak amacıyla köprülü kavşak inşaatı ihalesi yapıldığı ve temeli atıldığı bilgisini veriyor.
"Kavşak, hastaneyi ikiye bölerek sağlık hizmeti verilmesini güçleştireceği gibi hastanenin gelişimim engelleyerek ortadan kalkmasına yol açacaktır" diyen İTO ve çalışanlar Haydarpaşa Numune Hastanesinin 12 binasından 10'unun yüksek derecede depremde yıkılma riski taşıdığına dikkat çekiyor.
"Bu binaların yıkılması ve yeni hastane binalarının yapılması gerekiyor.Bu nedenle şu anda kavşak yapılmak istenen alana 400 yataklı hastane binası projesi Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanmış ve yatırım programına alınmıştır."
"Haydarpaşa Numune 'Haydarpaşa Port'un bir parçası olamaz"
İTO ve hastane çalışanlarının dikkat çektiği başka bir gelişmeyse Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Üsküdar Belediyesi aleyhine açtığı dava.
Sağlık Bakanlığı Haydarpaşa Numune Hastanesinin gelişimini engelleyerek sağlık hizmeti verilmesini güçleştirecek yol ve kavşak düzenleme kararı ve bu karara dayanak olan imar planını haksız ve kamu yararı ile hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek iptal istemi ile dava açmış ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.
İstanbul 5. Nolu İdare Mahkemesi, 13.7.2006 tarihinde Esas No 2006/ 1853 olan kararı ile yürütmenin durdurulması kararı vermişti.
Ancak Sağlık Bakanı Akdağ, bakanlığının açmış olduğu davadan haberdar olmadığını dile getirdi ve davadan feragat edilmesini sağladı.
İTO Yönetim Kurulu kamu sağlık kurumlanma korunması ve geliştirilmesini hedefleyen yaklaşımı, hastane çalışanlarının talebi ve desteği ile İstanbul 7. İdare Mahkemesine dava açtı.
Mahkeme 26 Eylül'de köprülü kavşak ile ilgili İmar planının yürütmesini durdurma kararı verdi.
İTO ve çalışanlar AKP ve Akdağ2a "Sağlığı ticarileştirmek amacından ve kamu sağlık kurumlarını rant kapısı olarak görme anlayışından vazgeçin" diyor.
"Dün Heybeliada Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesinin, Koşuyolu Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesinin başına gelenin Şişli Etfal Hastanesi ve Haydarpaşa Numune Hastanesi'nin başına gelmesini istemiyoruz" diyen İTO ve hastane çalışanları deprem hasarı nedeniyle güçlendirilmesi beklenen Haydarpaşa Numune Hastanesi'nin bahçesine yapılmak istenen köprülü kavşağın "Haydarpaşa Port" projesinin bir parçası olduğa inanmak istemediklerini dile getiriyor. (EZÖ/EÖ)